Drašković: Vrijeme je da priznamo kosovsku stvarnost

vuk

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da suverenitet Srbije nad Kosovom postoji samo u preambuli njenog Ustava i da robujući toj normi država trpi samo ogromne gubitke i da stoga treba prihvatiti i priznati kosovsku stvarnost.

"Prihvatimo i priznajmo kosovsku stvarnost. Makar i sa zakašnjenjem prihvatimo dokument specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija kao temelj nastavka Briselskog dijaloga sa Albancima. Potpišimo sporazum o svestranoj normalizaciji naših odnosa sa njima. Neprijateljstvo se gasi prijateljstvom", naveo je Drašković u autorskom tekstu za Blic.

On je naveo da je kapitulacijom Srbije potpisanom u Kumanovu i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Srbija protjerana sa Kosova, njena oružana sila, sva vlast i svaki simbol državnog suvereniteta.

"Vrhovna komanda tektonskog nacionalnog sloma i njena propagandna kamarila bučno su, međutim, objavili da su pobijedili NATO i odbranili Kosovo. Krila toj morbidnoj neistini raširena su 8. novembra 2006. godine kada je preambulom novog Ustava Srbije teritorija Kosova definisana kao autonomna pokrajima pod suverenom vlašću države", istakao je Drašković.

Prema ocijeni lidera SPO, tom preambulom je Srbija odredila koji je konačni status Kosova i to usred pregovora koje je vodio Marti Ahtisari.

"Ahtisari je svojim planom nastojao da pravo albanske većine na nezavisnost Kosova koje im je dato Rezolucijom 1244 ograniči i uslovi mnogo čime, a naročito važnim ustupcima kosovskim Srbima, SPC i državi Srbiji...Srbija je taj plan odbila", dodao je Drašković.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH