Darko Šarić osuđen na tri mjeseca zatvora

saraaa

Treći osnovni sud u Beogradu osudio je danas Darka Šarića na tri mjeseca zatvora jer je bh. i hrvatske organe podstrekivao da mu izdaju lične dokumenta na tuđe ime, odnosno Tomislav Savanović, prenose srbijanski mediji.

Riječ je o trećoj tački optužnice kojom ga je Tužilaštvo teretilo, dok je po druge dvije tačke optužba odbijena zbog zastarjelosti.

Ovo je prvostepena presuda tako da i tužilaštvo i Šarić imaju pravo da ulože žalbe.

Suđenje Šariću održano je u Centralnom zatvoru, gdje inače boravi u pritvoru od hapšenja 2014. kada se nakon višegodišnjeg bjekstva predao organima Srbije.

Treće osnovno tužilaštvo u Beogradu optužnim prijedlogom Šarića je teretilo za tri krivična djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Tužilaštvo je tražilo osam mjeseci zatvora.

Narko bos se teretio da je dvije godine prije pokretanja akcije “Balkanski ratnik” i obračuna države sa njegovom kriminalnom grupom, 2007. godine u hrvatskom konzulatu u Bosni i Hercegovini priložio falsifikovanu ličnu kartu Bosne i Hercegovine, izvod iz matične knjige rođenih i uvjerenje o državljanstvu Hrvatske na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojih mu je izdat pasoš.

Potom je, kako se sumnja, nadležnim službama u Zagrebu priložio falsifikovani izvod iz zemljišnih knjiga u tom gradu na ime Tomislav Savatović, na osnovu kojeg mu je u evidenciji MUP-a Hrvatske kao adresa prebivališta unijeta zagrebačka adresa iz lažnog pasoša.

Na osnovu lažne dokumentacije Šariću je iste godine izdata i hrvatska lična karta na ime Tomislav Savatović. Šariću se u Specijalnom sudu sudi i zbog optužbi za šverc kokaina i pranje para.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH