Ana Brnabić mandatarka za novu srbijansku vladu

ana

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić povjerio je u četvrtak mandat za sastav nove srbijanske vlade Ani Brnabić, dosadašnjoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave. "Tu odluku nije bilo lako donijeti, ali je donesena u skladu s interesima i ciljevima Republike Srbije, s idejom da radom i idejama donosimo dobre rezultate za našu zemlju i njezine građane", rekao je Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

Ana Brnabić je postala ministrica državne uprave i lokalne samouprave kao nestranačka osoba u augustu 2016., a kao donedavni premijer Vučić je dosad više puta pohvalio njene rezultate.

Brnabić, podrijetlom s Krka, rođena je 1975. godine u Beogradu, a njen izbor za ministricu u Vučićevoj vladi 2016. godine izazvao je pažnju u regiji i svijetu zbog neskrivene homoseksualne orijentacije.

Njenom imenovanju za predsjednicu vlade upravo se zbog toga protivila Srpska pravoslavna crkva, a na najave njenog imenovanja za mandatarku nisu blagonaklono gledali ni pojedini koalicijski partneri vladajuće Srpske napredne stranke.

Brnabić je završila Petu beogradsku gimnaziju 1994., a na sveučilištu Northwood u Michigenu završila je 1998. studij poslovne administracije, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga sa sveučilišta Hull u Engleskoj, navodi se u njenom službenom životopisu.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za razne američke konsultantske kompanije na projektima razvoja lokalne samouprave, koje je financirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom razdoblju navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine.

Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. i kao njena direktorica.

Nova vlada do 23. juna

Objašnjavajući svoju odluku, Vučić je rekao kako je uvjeren da će će Brnabić "pridonijeti jačanju ugleda Srbije i na Zapadu i na istoku, u eurointegracijama, odnosima s Ruskom Federacijom, Kinom, s arapskim zemljama, ali i svim drugim državama u svijetu i regiji".

"Srbija mora još više popraviti sliku o sebi, a svoju nezavisnost i svoju suverenost ne treba nikome dokazivati, ali mislim da Srbija zaslužuje još bolje mjesto u svijetu", rekao je Vučić.

On je najavio da vladu Srbije "očekuje jačanje odgovornosti kako bi se sačuvala disciplina u trošenju novca, reforme donijele rezulatat, a građani boljitak osjetili kroz povećanje plaća u javnom sektoru i kroz povećanje penzija".

Budući šef vlade, kako je naglasio Vučić, mora pridonijeti daljnjem smanjenju nezaposlenosti, jer je već s 25 posto pala na između 13,5 i 15 posto, a cilj je nezaposlenost spustiti ispod 10 posto.

Nova vlada bi trebala biti formirana prije 23. juna, za kada je zakazana ceremonija inauguracije Aleksandra Vučića za srbijanskog predsjednika.

Brnabić najavila posvećenost cilju da Srbiju uvede u red modernih država

Mandatarka za sastav nove srbijanske vlade Ana Brnabić najavila je, prihvatajući mandat za sastav vlade, da će se posvetiti poslu s ciljem da Srbiju uvede u red modernih država.

Naglasivši da je "velika čast služiti svojoj zemlji", Brnabić je rekla da će "svoj posao raditi pošteno i s ljubavlju".

"Svjesna sam odgovornosti koju preuzimam jer trebam naslijediti pravog lidera, kao i obaveze prema građanima koji očekuju da rezultate rada vlade osjete kroz bolju kvalitetu života", navela je Ana Brnabić u pisanoj izjavi.

Potvrdivši da je prihvatila mandat koji je dobila od srbijanskog predsjednika i da se već počinje spremati za sastavljanje vlade i programskih osnova njenog rada, Brnabić je naglasila važnost nastavka započetih projekata kao i namjeru da "s timom u srbijanskoj vladi i svim državnim institucijama nastavi raditi na reformiranju državne uprave".

"Započeti poslovi moraju se završavati, a ja sam posljednjih mjeseci posvećeno radila na tome da Srbiju uvedemo u red modernih država u kojima državna uprava radi efikasno i u funkciji građana", istaknula je Brnabić.

"Lično ću se angažirati da svi zajedno radimo na ciljevima koji su veći i važniji od svih nas pojedinačno", poručila je Brnabić u izjavi koju prenosi agencija Tanjug.

Vijest o budućoj predsjednici srbijanske vlade izazvala je veliku pažnju i u svijetu zbog činjenice da je Ana Brnabić prva žena na čelu srbijanske vlade u njenoj povijesti te da je prva osoba deklarirane homoseksualne orijentacije na čelu vlade neke od balkanskih zemalja.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH