Šuška se, šuška: Vlast bez SDA i u Kantonu Sarajevo

bakir sebija

SDP, Demokratska fronta, Naša stranka, Narod i pravda, SBB i Nezavisna bosanskohercegovčka lista danas su u Sarajevu održali prvi sastanak kako bi dogovorili skupštinsku većinu u Kantonu Sarajevo. Nakon sastanka novinarima se obratio šef pregovaračkog tima Naše stranke Edin Forto koji je kazao da postoji apsolutno opredjeljenje prisutnih stranaka da se ide u smjeru programskog djelovanja.

-  Vodit ćemo se osnovnim načelima demokratije radi uspostave vladavine prava koja je ozbiljno narušena u ovom izbornom procesu. Imamo legitimitet da predstavljamo više od 125.000 hiljada građana Kantona Sarajevo. Sve dogovorene principe ćemo realizovati zastupajući isključivo interes građana. Imat ćemo akcenat na mjerama koje će unaprijediti život građana u Kantonu. Cilj koji smo postavili na ovom sastanku jeste da ćemo do kraja ove godine imati budžet koji će skrojiti ova skupštinska većina, istakao je Forto.

Dodao je da je ovo početak pregovora o formiranju skupštinske većine.

- Ono što je blok lijevo orijentiranih stranaka dogovorio bit će ulazna informacija za ove druge stranke koje su tu prisutne. Sada krećemo u proces koji smo mi na lijevoj strani već završili, naveo je.

Predsjednik Naroda i pravde izrazio je zadovoljstvo "da je sastanak bio potpuno drugačiji od onih koji su uobičajeni na političkoj sceni gdje su programske aktivnosti u prvom planu".

- Mi smo danas zadužili radne grupe koje će raditi na usaglašavanju naših dokumenata. Narod i pravda ima svoj dokument koji je također vrlo detaljan i te će radne grupe u narednim danima raditi marljivo i detaljno. Na kontrolnim sastancima ćemo tu dinamiku prilagoditi cilju da se prije nove godine skupštinska većina i nova vlada pozabave rješavanju problema, naglasio je Konaković.

Ponovio je da su ovoj stranci najbitniji zakoni o porijeklu imovine i uredbe o kontroli javnih nabavki.

- Bitno nam je da ljudi koji budu vodili procese budu moralni i da etički kodeks koji ćemo usvojiti bude na prvom mjestu. Nismo se referirali na dimenzije nekih političkih izjava, mnogo nam je bitnije da se dokument koji smo prezentirali u predizbornoj kampanji u što većoj mjeri implementira jer je on garant promjene realnog stanja, dodaje Konaković.

Podvukao je da se o kadrovskim rješenjima nije govorilo i da ga to posebno čini sretnim.

- Kada definišemo šta su to prioriteti, onda ćemo izabrati najkvalitetnije izvršioce i to će biti na zadnjim sastancima u ovim razgovorima, pojašnjava on.

Šef pregovaračkog tima DF-a Milan Dunović ponovio je da neke stranke Fronti nisu prirodni partner.

- Iz tog razloga smo u lijevom bloku usvojili i potpisali određene principe. S tim principima preuzimao političku odgovornost u ulazimo u razgovore sa ostalim političkim akterima koji čine dvije trećine skupštinske većine. Opredjeljeni smo za rad za dobrobit građana, ali to ne mijenja činjenicu da politička orijentacija Demokratske fronte je takva da su nama prirodni partneri SDP i Naša stranka. Ali, ako postignemo dogovor, činit ćemo dio skupštinske većine.

Damir Mašić iz SDP-a kratko je kazao da je već sada evidentno ko će činiti skupštinsku većinu, a ko će u opoziciju.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH