Mještani Ljubinja ne pamte ovakav požar u zadnjih 20 godina

ljubiiii

Požari i dalje bjesne u Hercegovini. Najteža situacija trenutno je u okolini Lubinja gdje je za sada požar odbijen od kuća u okolnim selima, ali vjetar otežava situaciju na terenu.

Iz okoline Ljubinja se u program televizije N1 javila reporterka Đenana Kaminić koja je kazala kako je situacija na terenu nešto bolja nego prethodnih dana. Kuće za sada nisu ugrožene, ali jak vjetar izuzetno otežava situaciju.

U pomoć vatrogascima iz Ljubinja su pristigli i vatrogasci iz Nevesinja i Gacka. Požari su još uvijek aktivni u selima Bančići i Mišljen gdje je izgorjela štala, pomoćni objekt i košnica sa pčelama.

Kaminić je razgovarala sa mještanima koji su joj kazali kako ne pamte ovakav požar u posljednjih 20 godina, i da noćima nisu spavali.

Također, veliki je problem što su vatrogasci slabo opremljeni te su apelovali da im se dostave naprtnjače, a održali su i sastanak sa Civilnom zaštitom.

Što se tiče ostatka Hercegovine, požari bjesne i još uvijek su aktivni kod Mostara, Stoca, Neuma i Jablanice gdje je djelovao helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bitno je napomenuti da nijedan požar ne prijeti domaćinstvu, no iz vatrogasnih jedinica je upućen apel građanima da ne pale vatre na otvorenom.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH