DW: Kucnuo čas realne politike na Kosovu

realllllllm

Na kosovskim izborima pobijedile su dvije sasvim suprotne opozicione stranke koje moraju da s mrtve tačke pokrenu težak dijalog sa Srbijom, ocijenila je urednica Deutsche Wellea na albanskom jeziku Vilma Filjaj-Balvora, ističući da je na Kosovu "kucnuo čas realne politike".

Uz ocjenu da su Demokratska partija Kosova (PDK) predsjednika Hašima Tačija i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) premijera Ramuša Haradinaja dva velika gubitnika izbora, DW dodaje da su obojica bivši komandanti OVK koji su od kraja rata 1999. godine naizmjenično bili na vlasti, ali nisu našli ubjedljivo rješenje za ozbiljne probleme i nisu napravili veliki skok u normalizaciji odnosa sa Srbijom koja i dalje ne priznaje nezavisnost svoje bivše pokrajine.

Razočarani birači sada žele zaokret: opozicione stranke Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (LDK) dobile su po više od 25 posto glasova, dodaje DW.

Vrlo tijesna pobjeda lijevog pokreta Samoopredjeljenje nad konzervativno-liberalnom strankom LDK pokazuje koliko je kosovsko društvo podijeljeno i u pogledu pregovora sa Srbijom.

Dok se LDK tradicionalno zalaže za pacifističko-diplomatski kurs svog preminulog lidera Ibrahima Rugove, Samoopredjeljenje pod Aljbinom Kurtijem oduvek je bilo protiv kompromisa, navodi DW.

Ako se buduća vlada bude sastojala od koalicije Samoopredjeljenja i LDK, pregovori s Beogradom biće posebno teški. Štaviše, upitno je da li bi Beograd uopšte sjeo za pregovarački sto sa Aljbinom Kurtijem.

DW podsjeća da je Kurti, jedna od vodećih figura studentskog pokreta protiv srpske politike na Kosovu devedesetih, u martu 2000. u Srbiji osuđen na 15 godina zatvora zbog pripadništva terorističkoj grupi i da je oslobođen tek nakon smjene vlasti u Beogradu i poslije međunarodnog pritiska.

Radikalnim tezama: protiv međunarodnog prisustva na Kosovu, za politiku samoopredjeljenja, protiv bilo kakvog kompromisa u dijalogu sa Srbijom, pa čak i ujedinjenjem albanskih teritorija, Kuritjeva stranka privlačila je sve više razočaranih birača. Takođe je privlačila pažnju medija u zemlji i inostranstvu, i zbog žestokih i ponekad nasilnih protesta protiv politike vlade u Prištini, korupcije i uopšte loše situacije na Kosovu.

Aljbin Kurti (44) smatra se nepodmitljivim političkim pobunjenikom. Istovremeno, uspio je da se u inostranstvu predstavi kao intelektualac, harizmatičan i iskusan političar. To što "spajanje albanskih teritorija", o kojem je nekada govorio, sada za njega više nije na dnevnom redu – čak ni u predizbornoj kampanji – govori o njegovom novom realizmu.

Kako navodi DW, Kurti je suočen s herkulovskim zadatkom: ne smije da razočara svoje birače, ali istovremeno su neophodni teški kompromisi s beogradskim liderima, uz međunarodno posredovanje.

Tu bi naročito mogla da mu pomogne koalicija sa LDK. Ta umjerena stranka prilagodila se duhu vremena i poslala u izbornu trku Vjosu Osmani, samouvjerenu i iskrenu 38-godišnju advokaticu koju su birači odlično prihvatili, a ona bi mogla da igra važnu ulogu u dijalogu s Beogradom.

Pored toga, i LDK i Samoopredjeljenje odbacili su ideju o promjeni granica što je vjerovatno doprinjelo izbornom uspjehu te dvije opozicione stranke.

Dvoje mladih političara, Kurti i Osmani, imaju potencijal da se jednom drugom približe kako bi kosovsko društvo pripremili za neophodne kompromise.

Na Kosovu je kucnuo čas realne politike: sporazum ne samo sa Srbijom, već i unutar Kosova od suštinske je važnosti za sigurnu i mirnu budućnost zemlje, imajući u vidu i približavanje Evropskoj uniji, zakljućila je urednica DW-a na albanskom jeziku Vilma Filjaj-Balvora.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH