Kukić predviđa brzu propast dogovora Trojnog pakta

Kukic Slavo

Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić smatra da Principi za formiranje vlasti na nivou BiH, koje su juče potpisali lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, nijednog od potpisnika ne obavezuju na bilo šta, zbog čega je, kako tvrdi, veliko pitanje da li će doći do dogovora o formiranju novog Savjeta ministara.

- Potpisani principi su takvi da ne obavezuju nikoga na bilo šta i dopuštaju svakom od trojice stranačkih lidera da ih u svakom trenutku tumače onako kako im je volja - kaže Kukić za Insajder.

On, između ostalog, ističe da rok od 30 dana, koji je lider SNSD-a Milorad Dodik postavio za konstituisanje novog Savjeta ministara BiH, može biti ispunjen u slučaju postojanja političke volje.

- Sve je moguće ako postoji politička volja, ali suština je da ovdje ne postoji takva volja i da su već prve izjave nakon potpisanih principa takve da ne dozvoljavaju optimizam kako će ti principi imati dug vijek trajanja. Štaviše, ne isključujem mogućnost da se oni u sljedećih desetak dana raspadnu, jer će Dodik nastaviti sa svojom pričom, a Izetbegović sa svojom. U tim kontradiktornim i međusobno nespojivim izjavama moglo bi nastradati i ovo što su kao kukavičje jaje podmetnuli javnosti, a čiji je jedini cilj raspodjela fotelja u naredne tri godine. Ništa manje ni više od toga - kaže Kukić.

Što se tiče spornog pitanja daljeg približavanja BiH NATO, odnosno slanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) u Brisel, Kukić smatra da se iz juče potpisanih principa "ne bi moglo reći da će ANP biti poslat u sjedište NATO".

- Tamo uopšteno piše da će se nastaviti saradnja s NATO. Dodik nikad nije ni osporavao tu saradnju, već je osporavao slanje ANP-a u Brisel. Nijedan stav u potpisanim principima ne obavezuje Dodika da to učini, niti postoji instrument koji bi ga na tako nešto obavezao. Isto tako, u principima nema nijednog detalja koji bi ukazao da će Izborni zakon biti usvojen na ovaj ili onaj način, tako će to pitanje Dragan Čović i dalje tumačiti onako kako njemu odgovara. Potpisani principi nisu ništa pomjerili sa mrtve tačke, a sudeći po potpuno suprotstavljenim izjavama potpisnika, koje su uslijedile samo pola sata nakon potpisivanja tog dokumenta, ne bih bio iznenađen da se sve to vrlo brzo raspadne - kaže Kukić za Insajder.in.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH