Pitali smo psihologe: Ko su počionioci monstruoznih djela?

psi

Samoubistvo i ubistvo je, tvrde stručnjaci, multidimenzionalni fenomen, iza kojeg se kriju tragični trenuci životnih kriza i odgojni propusti. U prošloj godini u pojedinim kantonima povećan je broj krivičnih djela protiv života i tijela.

Na području Federacije BiH, prema podacima FUP-a, evidentirano je 840 krivičnih djela protiv života i tijela - od toga 41 ubistvo u pokušaju i 17 ubistava. Evidentirana su i dva slučaja čedomorstva. Psihopatija i sociopatija u strukturi ličnosti ključne su u počinjenju ovih krivičnih djela.

“I drugi poremećaji ličnosti dolaze u obzir kada se radi profiliranje i vještačenje osoba koje su sklone počinjenju krivičnih djela. Niz istraživanja pokazuje da su to u manjoj mjeri i shizotipni poremećaji ličnosti, s tim da su psihopatija i impulsivni poremećaji ličnosti poremećaji koji nose najveći rizik”, ističe doc. dr. Daniel Maleč, psiholog.

Osim odgojnih i socijalnih komponenti, destigmatizacija osoba s mentalnim poremećajem jedna je od prevencija, a upravo zbog izoliranosti u društvu ne žele i nisu spremni potražiti pomoć. Statistike kažu da se uglavnom radi o povratnicima u činjenju krivičnih djela, upozorava Maleč.

Zabrinutost se u našoj zemlji, nažalost, javlja tek nakon teških krivičnih djela. Ljudi na terenu najčešće se susreću sa teškim krađama, razbojništvima i drugim krivičnim djelima protiv imovine koja su u ovom ovom periodu intenzivirana.

Portparolka MUP-a KS-a Suvada Kuldija navodi kako su objekti napada imovina građana i da su građani upravo zbog toga najosjetljiviji.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku UNSA Armin Kržalić upozorava da se ne smiju zaboraviti ni ona najteža krivična djela kojima se daje malo pažnje i u prostoru medija i u analizi, a to su krivična djela organiziranog kriminala, korpucija i druga, koja imaju dalekosežnije posljedice za društvo i državu.

“Mi tek vidimo problem kad se desi ubistvo na nekoj uličnoj, najnižoj razini. A šta je s ljudima koji su na odgovornim pozicijama? Koji možda uništavaju živote na više indirektan i suptilan način i čak su pokriveni zakonom”. navodi Maleč.

Najveća žarišta krivičnih djela su u Kantonu Sarajevu, Tuzlanskom, ali i Unsko-sanskom, što ne iznenađuje uzme li se u obzir problem s migrantskom

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH