Verbalni rat: Konaković tvrdi da Sebiju ne može smijeniti ni NATO, Sebija odgovara da će tužiti Konakovića

sebija konakovic

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semra Čavaljuga probila je finansijski plan za milion KM i mimo budžeta ih podijelila na plate, probijanje finansijskog plana je krivično djelo i ako neko nije, ja ću danas potpisati krivičnu prijavu za ovaj akt. 

Najavio je to danas u Sarajevu predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, na konferenciji za medije posvećenoj Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju.

"Raspakovat ćemo priču o kriminalu na Medicinskom fakultetu, uz punu podršku organima Univerziteta u Sarajevu, koji se zovu rektor i Senat", poručio je predsjedavajući Skupštine KS.

Poručio je da se izmjene Zakona o visokom obrazovanju razmatraju na zahtjev Senata UNSA, naglasivši da je nekoliko razloga.

Konaković se dotakao i protjerivanje dokazanih medicinskih stručnjaka.

Također, komentarisao je i rad direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović i poručio da je nju nemoguće smijeniti.

''Nju NATO ne može smijeniti, jer oko sebe ima 5.000 kamikaza spremnih da se raznesu da ona ostane direktorica Kliničkog centra. Mi smo toga svjesni'', potcrtao je on.

Kako je moguće da Sarajevo ima jednu nastavnu bazu, Beograd ima 22, a Zagreb 18.

"U Sarajevu možete predavati na KCUS-u isključivo ako ste uposlenik KCUS-a. Tako je Izetbegović smislila način da otjera Ismeta Gavrankapetanovića, Kacilu, Veliju Zeliju, Nabila, Kemala Dizdarevića, niz vrsnih ljekara koje svi traže, a ne mogu ih više naći ni na KCUS-u, ali ni na Medicinskom fakultetu", poručio je Konaković.

Sebija Izetbegović u intervjuu za portal Radio Sarajevo kazala je danas da će tužiti Elmedina Konakovića, predsjedavajućeg Skupštine KS nakon što je on danas na konferenciji za novinare žestoko kritizirao direktoricu KCUS-a.

Kazala je da će Konaković izrečene stavove morati dokazivati na sudu.

- Zbog navoda koje je gospodin Konaković iznio, vrlo vjerovatno će uslijediti tužba. Moj advokat to već 'češlja' i čita... Ja ću njega sasvim sigurno tužiti i vjerovatno ću ga sasvim sigurno pobijediti. Platit će odštetu", kaže Izetbegović za Radio Sarajevo.

Primitivne tvrdnje

Profesorica Izetbegović je primitivnom i ispod svakog nivoa ocijenila tvrdnje Konakovića na današnjoj press konferenciji, a posebno, kako je rekao, da ju "ni NATO ne može smijeniti", jer oko sebe ima "5.000 kamikaza spremnih da se raznesu da ona ostane direktorica Kliničkog centra".

- Konaković konstantno pokazuje jedan strahoviti nedostatak obrazovanja, osim što pokazuje nedostatak elementarnog kućnog odgoja. On ne zna šta su kamikaze i možda bi trebalo da mu neko da udžbenik historije da on vidi ko su kamikaze. Da su to bili japanski piloti koji su u Drugom svjetskom ratu bili spremni na samoubilačke napade protiv protivničkih aviona. Kamikaze nisu oni što se opasaju pa se raznose.

Ovim što je rekao on je strašno uvrijedio ljude koji rade u Kliničkom centru i, skupa sa mnom, doprinose spašavanju upuštenog zdravstvenog sistema, čemu je i on prilično doprinio kao bivši neuspješni premijer Kantona Sarajevo. Kada čovjek nema adekvatno obrazovanje, kada nema školu, onda lupeta kako lupeta Konaković - tvrdi Izetbegović.

Povod za press konferenciju koja je danas izazvala veliku pažnju javnosti u Sarajevu je bio Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o visokom obrazovanju. Konaković je odlučno ustvrdio da će "raspakovati priču o kriminalu na Medicinskom fakultetu".

Komentirajući ove tvrdnje, Izetbegović odgovara:

- Ja sam samo dijelom radnog vremena, po Zakonu, angažovana na Medicinskom fakultetu kao redovna profesorica na Ginekologiji i akušerstvu, tako da šta god on (Konaković) bude raspakivao, a ne znam šta misli da raspakuje, on će morati komunicirati s Medicinskim fakultetom. To je institucija kojoj će on morati da se obrati kao pravoj adresi. Dakle, da bi raspakivao bilo šta...

Nedostatak obrazovanja

Mislim da on kao nastavnik fiskulture, koju je inače završio na jedan čudesan način, nije kompetentan za bilo šta... Možda da neke kutije raspakuje na Medicinskom fakultetu, koverte ili nešto tako. A da se on bavi nekom istragom, pa on ne može niti zakonodavna i izvršna vlast. On ne zna svoje kompetencije. Pretpostavljam da to uvijek proizlazi iz njegovog nedostatka obrazovanja i nekompetentnosti. Jer, kada se u dva metra visine skupi gomila kompleksa zbog neostvarenih ambicija, nedostatak elementarnog kućnog odgoja i potpuni nedostatak obrazovanja, dobijete Elmedina Konakovića - smatra Izetbegović. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH