Čovjek: Politički aktivist iz Hrvatske Pero Mrnarević odao počast žrtvama u Ahmićima

mrnarevic

Poznati politički aktivist iz Hrvatske Pero Mrnarević odao je počast žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici hrvatskih postrojbi u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

Kako je istaknuo Mrnarević, ovim humanističkim činom želio je odati počast nevinim žrtvama i pokazati da postoje građani Hrvatske koji se ne slažu sa politikom koju provodenajviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, akojom se umjesto suosjećanja sa žrtvama, prijateljskog odnosa i partnerstva prema Bosni i Hercegovini, aktivno zagovara politika podjele BiH, kroz podršku presuđenim ratnim zločincima i koaliranjem sa snagama koje i dalje destabiliziraju BiH.

Potrebno je da kreatori politikenapokon prestanu ignorirati glas građanske i razumne Hrvatske koja želi živjeti u miru, poštovanju i ljubavi sa svojim susjedima. Put prema tim idealimavodi kroz katarzu, a ona podrazumjeva suočavanje s vlastitim pogreškama, preuzimanje odgovornosti za počinjenje zločine u ime pogrešne politike, a koja je pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu okarakterizirana kao 'udruženi zločinački poduhvat'. U konačnici, potrebno je i doista raskrstiti sa kontinuitetom politike podjele BiH.

Ovdje u Ahmićima, gdje je ta politika pokazala svoje najgore lice, gdje je 116 osoba, od kojih čak 32 žene i 11 djece i najmlađom tromjesečnom bebom zvjerski masakrirano, gdje su cijele familije izbrisane samo zbog drugačijeg obiteljskog imena i imena Boga kojem se mole, želim proponentima zločina poručiti "Ne u moje ime!" 

Tokom posjete Ahmićima Mrnarević je obišao mezarje u Vitezu na kome su sahranjenje žrtve zločina,  Spomen obilježje u Ahmićima i širi lokalitet sela, gdje je u razgovoru sa preživjelim upoznao sa detaljima životnih priča i teških ljudskih sudbina. Prilikom posjete mezarju, obišao je i mezar Samira Mrkonje, vršnjaka i mladića čije je ime nosio tokom protesta 2014. godine u Zagrebu. 

Pero Mrnarević je javnosti u susjednoj Hrvatskoj, ali i BiH poznat kao nezavisni intelektualac, umjetnik, ali i predani građanski i politički aktivist. Još 2014. godine bio je jedan od sudionika akcije "Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići" na zagrebačkom Kaptolu. Beskompromisni je kritičar desnih stremljenja u aktuelnoj vlasti u Hrvatskoj, borac za ljudska prava i temeljne slobode. 

Kao nezavisni kandidat priključio se Daliji Orešković i listi stranke START (Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti) na trenutnim izborima za EU parlamentarne izbore. Trenutno radi kao voditelj umjetničkog programa na EU financiranom projektu "Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika".

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH