Ko će preuzeti odgovornost za huškačku politiku?

kyyyy

Nakon što je glavni odbor SDP BiH odlučio da neće ući u pregovore sa SDA, i zvanično je potvrđeno kako BH blok neće koalirati sa ovom strankom. Kao najveći krivac za one koji su priželjkivali ovo savezništvo nametnula se Naša stranka čiji su predstavnici posljednjih dana pod ogromnim pritiskom ali i kako kažu i organizovanim napadom. U međuvremenu počela su prepucavanja i unutar samog BH bloka.Politička retorika u Sarajevu, ocjenjuju analitičari, opasno se približila jeziku mržnje, gušenju pluralizama u javnom diskursu i djelovanju.
Sabina Čudić zastupnica je u Federalnom parlamentu i potpredsjednica Naše stranke. U politici je navikla na napade, oštre polemike, pa i podmetanja, no pritisci kojima je izložena proteklih dana, zajedno sa rukovodstvom Naše stranke, na najgori način svjedoče primitivizmu i nivou političke kulture u BiH.

"Kada predsjednik jedne stranke i bivši član Predsjedništva BiH izađe u javni prostor i kaže da je neko došao iz Srbije nakon rata, imenom i prezimenom prozove Predraga Kojovića, pri tome potpuno svjestan i dokazano svjestan u ličnom razgovoru nam je rekao da zna da to nije istina,sasvim je jasano da je to vid stavljanja mete na naše čelo. Da smo četnici, obavještajci, da radimo za Dodika, utišati nas negirati nas i na kraju krajeva to je jako opasna igra. Ako se meni sutra nešto desi ili gospodinu Kojoviću ili nekome od nas, zbog naše odluke da ne idemo u koaliciju sa ove tri stranke, ko će preuzeti odgovornost za ovu huškačku politiku", pita se Ćudić.

"Ako niste s nama, vi ste neodgovorni, kukavice koja ne prepoznaje važnost historijskog trenutka, i vaš patriotitam je upitan", ovo su samo neke od poruka koje su se mogle iščitati prethodnih dana u izjavama visokih dužnosnika SDA upućenih liderima BH bloka. Neke su bile suptilnije, a neke i ne...

"Dakle teritorija koju je branila Armija BiH, a politički SDA, tu se razvila demokratija. Jedno ozračje u kojem ove lijeve stranke postoje i mogu ovde, evo usred Sarajeva gospodin Kojović da kaže da je njegova istorijska misija, čovjek koji je došao iz Srbije nakon rata, da odstrani SDA", kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, gostujući na FTV-u.

Samo radi podsjećanja, otac Peđe Kojovića mjesecima je bio zatvoren u srpskom logoru , dok je njegova porodica ostala u Sarajevu", upravo ovako je reagovao Kojović po stoti put na slične navode koje je ranije slušao i u Skupštini KS gdje je označavan i četnikom. Što se to dešava

"Paradoks je u tome da SDA poziva Bh. blok da uđe u patriotsku koaliciju, istovremeno u javnom prostoru širi jezik mržnje. Pritom bukvalno crta mete na glavama nekih ljudi. Da živimo u standardiziranoj zemlji, gospodin Izetbegović bii zbog svoje laži bio natjeran da se već sutradan izvini", kazao je Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu.

Pokušaj da se patriotskim discipliniranjem natjera BH blok da uđe u pregovore sa SDA propao je, no podjele unutar samog bloka, ali i unutar stranaka nikada nisu bile dublje..

Od prozivanja Damira Nikšića pojedinih članaova SDP-a, njihovog vrijeđenja na odboru da igraju za SDA, do međusobnog vrjeđanja članova Naše stranke i DF-a po kojima su jedni Čovićevi igrači, drugi obično smeće

"Milslim da je odabrati mudrost i na kraju krajeva i osudu i unutar naših redova kada se to dešava, i ograđivanje od toga, da je to jedini put naprijed", podvlači Ćudić,

No iz Naše stranke nisu se ispričali za opis Željka Komšića, iako je status njihove članice u međuvremenu izbrisan. Slično je i sa DF-om. Jedini koji se ispričao zbog istupa Damira Nikšića kolegama iz TK je Miro Lazović.

Zbog svega navedenog, čini se kako se politička retorika u Sarajevu opasno približila onom što se godinama dešava u RS, jeziku mržnje, gušenju pluralizama u javnom diskursu i djelovanju ili kako primjećuje Asim Mujkić

"Najveći patriotizam u ovom trenutku je podržavati i očuvati pluralizam. Onaj ko zagovara jedinstva, pogotovo po nacionalnoj osnov i, radi za dezintegraciju BiH i protiv je same ideje BIH.SDA i oni simpatizeri takvog jednog organiziranja, predugo su parazitirali na građankoj opciji, dok su istovremeno etnonacionalizirali ono što je bilo pod njihovom kontrolom, od čistačice do upravnih odbora", dodaje sociolog Asim Mujkić.

Glavni odbor SDA pozvao je u subotu na jedinstvo svih bh patriotskih snaga kako bi se spriječili nastraji na evroatlanski put BiH.Na pitanje novinara gdje se tu uklapaju HDZ i SNSD, odgovorili su kako se ne radi o koaliciji, niti partnerstvu, već stankama koje zajedno participoraju u vlasti.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH