Sve veća pukotina u SDP-u: Imamović još jače protiv Bijedića!

imamovic bijedic

Veći dio članova GO protivi se ideji da se SDP pridruži nacionalnim strankama u vlasti na federalnoj i državnoj razini, a što inače najsnažnije zagovara Kantonalni odbor SDP-a Tuzle, koji je na proteklim izborima, jedini unutra SDP-a, izašao kao pobjednik za kantoalni novo vlasti te ima priliku nakon duljeg vremena predvoditi novu vladu Tuzlanskog kantona.

No, tome se snažno protivi veći dio članova GO SDP-a iz ostalih kantona, ali i Gradska organizacija SDP-a Tuzla koja je pod snažnim utjecajem dugogodišnjeg načelnika tog grada, Jasmina Imamovića, koga inače u SDP zovu „kontraš“.

Javna je tajna da Imamović i Bijedić već godinama nisu u dobrim odnosima, a njihova međusobna nesnošljivost došla je do izražaja i kod „sudbonosnog“ pitanja treba li SDP sudjelovati u vlasti ili ostati u opoziciji.

Sam Imamović je na vlasti dulje od dvije decenije i spada u red političara s najduljim funkcionerskim stažom u cijeloj BiH.

S druge strane, predsjednik KO SDP-a, Enver Bijedić, nakon duljeg vremena ima povijesnu priliku proširiti vlast SDP-a izvan gradskih okvira Tuzle. Ta mu se prilika ukazala nakon raskola u SDA i formiranja nove partije PDA. Poredak na oktobarskim izborima je slijedeći: na prvm mjestu isplivao je SDP, na drugom mjestu  SDA a na trećem mjestu PDA. Eventualnim ujedinjenjem SDA i PDA, o čemu se posljednjih dana uveliko šapuće, sasvim je izvjesno da se slična prilika SDP-u još zadugo neće ukazati.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH