Suljović odlikuje Ivanova u Sarajevu, u Skoplju ga smjenjuju


Neredi i demonstracije u Skoplju se ne smiruju nakon odluke makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova da zaustavi sve krivične postupke protiv lica iz vlasti i opozicije u aferi "prisluškivanje".

Ivanov je abolirao 56 političara i njihovih saradnika, među kojima su lider vladajućeg VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, bivši ministri unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska i transporta Mile Janakievski, bivši šef Uprave za bezbjednost Sašo Mijalkov, gradonačelnici i predstavnici opozicije.

Predsjednika Ivanova, koji se našao u centru skandala, prije nepunih mjesec dana odlikovao je sarajevski Komitet za dodjelu Međunarodne nagrade Isa-beg Ishaković!

U obrazloženju dobitnika Međunarodne nagrade „Isa beg Ishaković” za 2016. godinu navodi se da je Ivanov u posljednjoj deceniji jedan od nosilaca svih pozitivnih procesa u regiji.

"U osnovi našega rada stoji jasno utvrđena zadaća, a to je isticati vrijednosti ovoga podneblja i u konačnici prepoznavati pojedince i kulture sa kojima dijelimo iste ili slične vrijednosti. Vjerujem da smo i ove godine u tome uspjeli. Predsjednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov je u posljednjoj deceniji jedan od nosilaca svih pozitivnih procesa u regiji”, kazao je tim povodom dopredsjedavajući Komiteta za dodjelu Međunarodne nagrade "Isa beg Ishaković", akademik Slobodan Loga.

Nagradu “Isa beg Ishaković” utemeljio je 2005. godine profesor Amel Suljović, aktuelni savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za odnose s medijima i nevladinim organizacijama.

Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade su i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, slovenački predsjednik Borut Pahor, prvi predsjednik Predsjedništva BiH i osnivač Stranke demokratske akcije Alija Izetbegović kojem je nagrada dodijeljena posthumno 2014. godine, muzičar Goran Bregović…

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH