Četiri kandidata za rektora Univerziteta u Sarajevu


Rok za prijave na konkurs za izbor novog rektora Univerziteta u Sarajevu istekao je danas, a kako "SB" saznaje, prijavila su se četvorica kandidata

Pored još uvijek aktuelnog rektora UNSA Muharema Avdispahića, za ovu poziciju prijavili su se i bivši rektor Sarajevskog univerziteta Faruk Čaklovica, te Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i Ejub Džaferović, bivši dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Sva četvorica pomenutih kandidata su istaknuti kadrovi Stranke demokratske akcije, a kadrovska komisija najvjerovatnije neće donijeti odluku o izboru novog rektora u prvom krugu glasanja. Za izbor je potrebna dvotrećinska većina, a u drugi krug glasanja ući će dvojica kandidata koja dobiju najveći broj glasova.

Kako nezvanično saznajemo, najveće šanse za imenovanje imaju Rifat Škrijelj i Ejub Džaferović, a borba za naklonost partijskih struktura SDA između pomenutog dvojca je krajnje neizvjesna.

No, po svemu sudeći, za sada je u blagoj prednosti profesor Škrijelj, lojalni kadar SDA i jedan od ključnih ljudi koji već godinama „vedre i oblače“ na Sarajevskom univerzitetu.

Upravo je Škrijelj prije četiri godine bio jedan od najuticajnijih lobista za svog tada bliskog prijatelja, aktuelnog rektora Muharema Avdispahića, koji je u to vrijeme bio redovni profesor PMF-a. Preko Avdispahića Škrijelj je u Upravni odbor UNSA uspio „instalirati“ nekoliko svojih ljudi, među kojima i predsjednika Upravnog odbora Mevludina Mekića, inače bliskog rođaka Sebije Izetbegović, generalne direktorice UKCS-a i supruge Bakira Izetbegovića.

Konačna odluka o izboru novog rektora Univerziteta u Sarajevu trebala bi biti donesena do 10. maja ove godine.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH