Zašto je lažni diplomata zapalio vlastiti mercedes, pa prijavio krađu?

Milos Popovic

Miloš Popović (63) iz Laktaša uhapšen je i predat u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka zbog sumnje da je počinio više krivičnih djela među kojima su lažno prijavljivanje krivičnog djela, lažno predstavljanje, osiguranička prevara i falsifikovanje isprave.

Kako nam je potvrđeno u policiji, on je prijavio da mu je u noći 23. na 24. ispred porodične kuće ukradeno terensko vozilo marke "mercedes ML 320 CDI", a provjeravajući navode prijave, policijski službenici su utvrdili da nema tragova koji upućuju da se radi o krivičnom djelu.

Daljim radom utvrđen je niz nelogičnosti, a tokom ispitivanja, osumnjičeni se pozvao na diplomatski imunitet.

- Pokazao je službenu legitimaciju Srbije, za koju je naknadno utvrđena da je lažna. Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni u namjeri naplate osiguranja, uz pomoć druge osobe zapalio navodno ukradeno vozilo, a koje je pronađeno u mjestu Usjek, na sporednom putu u općini Kotor-Varoš – saopćeno je iz PU Banja Luka.

Tokom istrage pronađeni su predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, a za dokumentovanje krivičnih djela, a pomoć i saradnja u rasvjetljavanju ovog djela ostvarena je sa policijskim agencijama u Austriji i Srbiji.

- Sa njima su razmjenjene informacije u cilju dokazivanja krivičnih djela za koja se sumnjiči da je radio na njihovom području – saopćeno je.

Zapaljeni automobil je, kako nezvanično saznajemo, bio kasko osiguran u Austriji i vrijednost je procijenjena na oko 20.000 KM. Kod Popovića je pronađena službena legitimacija Austrije, i značka sa natpisom "security diplomat".

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH