Na području Kupresa poginula dvojica deminera

kupppre

Na području Kupresa jutros su poginuli demineri, čiji su inicijali S.K. i S.P., a povrijeđen je R.C., svi sa Pala, potvrdio je direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović.

Nesreća se desila jutros iza 8 sati, a demineri su poginuli pri pokušaju deminiranja na minskom području Donji Malovan na Kupresu.

Inače, područje Kupreške visoravni je veoma zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima i samo jutros je pronađeno više od 30 protiv-pješadijskih i protivtenkovskih mina. Kako Federalna televizija saznaje, radi se o iskusnim deminerima, a istraga je u toku.

- Aktivirana je protiv pješadijska mina pomorad 3, gdje su dvojica deminera smrtno stradali, a prvi je lakše nastradao, prevezen je do prve medicinske ustanove gdje mu je ukazana pomoć a trenutno je transportovan u Mostarsku bolnicu. Nažalost i poslije mnogo godina naši demineri koji rade opasan posao doživljavaju nesreće. Tim Centra za uklanjanje mina je krenuo i imaćemo više informacija tokom sutrašnjeg dana – rekao je Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina BiH.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH