Strah sudija od optuženog: Salihoviću nema ko da sudi

Goran Salihovic stake

Sud BiH vratio je sarajevskom Općinskom sudu predmet bivšeg glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića, koji je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, uz obrazloženje da je ovaj sud dužan provesti postupak i donijeti odluku.

Ova informacija potvrđena nam je danas nezvanično u Sudu BiH.

Prema odluci Suda BiH, oni su 9. jula cijeli spis predmeta vratili Općinskom sudu u Sarajevu na daljnje postupanje, s naznakom da je, shodno zakonu, sud kojem je predmet ustupljen na nadležnost dužan provesti postupak i donijeti odluku.

To znači da Općinski sud, ako smatra da je nenadležan, predmet može ustupiti drugom sudu, u ovom slučaju Kantonalnom, ali da ne može preispitivati raniju odluku Suda.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu 21. maja je donio rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za postupanje po optužnici Tužilaštva BiH protiv Gorana Salihovića.

Ali, Državni sud je najprije u januaru donio odluku da predmet prebaci Općinskom zbog nepristrasnog suđenja.

Optužnica Tužilaštva BiH, koju je sada preuzelo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, tereti Salihovića da je iznad limita potrošio više od 83.000 KM reprezentacije. Prema optužnici, on je budžetska sredstva namijenjena i za ekshumacije trošio u kafanama, na iće i piće.

Do okončanja postupka, Salihović se nalazi pod suspenzijom, ali i dalje prima punu plaću.

No, suđenje Salihoviću nije počelo ni devet mjeseci nakon podizanja optužnice. Tužilaštvo BiH optužilo je Salihovića još u novembru 2018. godine.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH