Amalija Simić osuđena na šest mjeseci zatvora

simicccc

Općinski sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Amaliju Simić (54) iz Tuzle i pravno lice d.d Hotel Tuzla zbog produženog krivičnog djela zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju.

Amaliji Simić je izrečena kazna zatvora u trajanju šest mjeseci, dok je pravnom licu Hotel Tuzla izrečena novčana kazna u iznosu 10.000 KM. Također, presudom se od Hotela Tuzla, po pravosnažnosti presude, oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu oko 160.000 KM.

Amalija Simić optužnicom se tereti da je, dok je obavljala funkciju direktorice d.d Hotel Tuzla, u periodu od 2008. do kraja 2013. iskoristila svoj službeni položaj i ovlaštenja tako što je donosila odluke da se sredstva prikupljena po osnovu obračunate i naplaćene boravišne takse, a što je ukupno za navedeni period bio iznos oko 220.000 KM, ne uplaćuju na račun Turističke zajednice TK, nego da se novac koristi za poslovanje Hotela Tuzla, postupajući tako suprotno Uredbi o boravišnim taksama FBiH.

Postupajući po njenim odlukama i nalozima uposlenici su novac od boravišnih taksi podizali i uplačivali u blagajnu hotela, odakle je vršena isplata za različite troškove poslovanja, dok je samo dio naplaćenih boravišnih taksi u iznosu oko 60.000 KM uplaćen na račun Turističke zajednice TK. Na taj način je pribavljena protivpravna imovinska korist d.d Hotel Tuzla u iznosu oko 160.000 KM, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH