Dodik ugušio proteste u Banja Luci: Obećao manje cijene goriva i više policije na cestama

 

Dodik Putin

Na prijedorskoj petlji na kojoj je proteklih dana bilo najviše gužve, građani su javljali da su tu parkirana dva kombija i dvije patrole policije, te do zaustavljanja saobraćaja i protesta uopšte nije došlo.

Protesti koji su se protekla tri dana održavali u većem dijelu Republike Srpske, danas, iako su bili najavljeni, nisu održani.

 

Iz Vlade RS je stiglo saopštenje da se od sutra može očekivati pad cijene goriva, a iz MUP-a da će na ulicama biti povećano prisustvo policije na ulicama. Možda su ova dva faktora bila presudna da demonstranti odustanu od masovne blokade saobraćaja.

 

Povećano prisustvo policije na lokacijama gdje su planirani protesti u Banjaluci onemogućilo je vozače da iste održe.

  

Tokom dana uhapšen je Draško Stanivuković, odbornik PDP-a u Gradskoj skupštini Banjaluke, jer je navodno imao plan da blokira saobraćaj oko zgrade Vlade RS. Policija je zatim legitimisala sve pristune na parkingu pored zgrade Vlade, nakon čega su se oni razišli.

 

Stanivuković je priveden, kako je pojašnjeno iz MUP-a RS, ''zbog neodazivanja na uredno uručen poziv za obavljanje razgovora''.

Kako je saopćeno iz MUP-a, policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, danas oko 16,50 časova u Banjaluci u ulici

 

Olimpijskih pobjednika su lišili slobode D.S. (1993) iz Banja Luke, iz razloga ne odazivanja na uredno uručen poziv za obavljanje razgovora, a u skladu sa članom 170. Zakona o prekršajima Republike Srpske i člana 37. stav 3. Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima a zbog počinjenih prekršaja suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na

putevima BiH.

 

Nakon okončanja preduzimanja službenih radnji D.S. će biti pušten na slobodu a po kompletiranju i dokumentovanju predmeta nadležnom sudu biće dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, potvrđeno je iz MUP-a.

 

Legitimisani su i drugi vozači, koji su se, bar ukoliko je suditi po ranijim najavama, spremali da blokiraju ovu dionicu. Legitimisani su čak i pješaci.

 

Na prijedorskoj petlji na kojoj je proteklih dana bilo najviše gužve, građani su javljali da su tu parkirana dva kombija i dvije patrole policije, te do zaustavljanja saobraćaja i protesta uopšte nije došlo.

 

Na kružnom toku prema Laušu, koji je takođe proteklih dana bio blokiran, danas nisu održani protesti zbog najavljenog sankcionisanja od strane policije, a nekoliko patrola je bilo na ovom dijelu grada.

 

“Rade ono na šta imaju pravo, ali su to okrenuli protiv nas, ne radimo ništa loše. Borimo se za naša prava. Smatramo da je cijena goriva nenormalno visoka, tako da nećemo odustati”, rekla je Bojana Gajanović za Anadoliju.

 

Na kružnom toku u Banjaluci koji vodi prema Kneževu i Jajcu danas se zaustavilo mnogo manje vozila negu u prethodna tri dana.

 

“Zaustavila su se četiri automobila i ima više policije nego nas. Ovo je sramota”, izjavio je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika RS.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH