Opet idu dva jarana kod sultana Erdogana

Erdogan Vucic Bakir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da 12. juna prisustvuje svečanom otvaranju plinovoda TANAP, javljaju mediji iz Srbije, a kako „Slobodna Bosna“ doznaje na svečanosti će sudjelovati i predstavnik BiH, najvjerovatnije Bakir Izetbegović ili Denis Zvizdić.

 

TANAP ("Trans-Anatolian pipeline") je južni plinski koridor kojim će se iz kaspijskog bazena dopremati prirodni plin za Tursku i Evropu, uključujući i BiH.

 

Južni plinski koridor je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na svijetu s ukupnom investicijom od oko 40 milijardi dolara. Dužina koridora je 3.500 kilometara i uključuje razvoj naftnog polja Shah Deniz-2. Sastavni dio koridora je plinovod TAP (Trans Adriatic Pipeline) kojim bi se od Turske dopremao plin do evropskog tržišta.

 

Godišnji kapacitet TANAP-a iznosi 16 milijardi kubnih metara plina, a od toga Turska će koristiti šest milijardi kubnih metara dok će preostalih deset milijardi kubika biti isporučivano evropskom tržištu.

 

Plinovod TANAP od vitalnog je značaja za BIH koja s drugim zemljama regije sudjeluje u realizaciji energetskog projekta TAP (Trans Adriatic Pipeline). TAP se naslanja na plinski koridor TANAP (Trans Anadolian Pipelin) kojim bi se plin iz Azerbejdžana dopremao do Turske a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Europe. Jedan krak ovog plinovoda u Albaniji odvajao bi se za Balkan - protezao bi se od Albanije, preko Crne Gore i Hrvatske do BiH. Važno je naglasiti da je spojna točka Hrvatske i BiH u Pločama, što otvara mogućnost da se ovim plinovodom distribuira i plin iz LNG terminala koji Hrvatska namjerava izgraditi u Pločama.

 

"Slobodna Bosna" ranije je objavila vijest da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra kreditiranje Transjadranskog plinovoda (TAP) zajmom od 1,5 milijardi eura. 

 

Plinovod TAP je važan za cijelu BiH, a osobito za Hercegovinu i za Aluminijski kombinat Mostar zbog mogućnosti izgradnje kogeneracijske termo-elektrane u kojoj bi se paralelno proizvodila struja potrebna za Aluminijski kombinat i toplotna energija za cijeli Mostar.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH