Dodik troši tri puta više od Vučića: Samo na podobne novinare potrošio skoro 4 miliona za godinu

Micko i Vucko

Revizorski izvještaji Službe predsjednika RS-a i Generalnog sekretarijata Vlade RS-a su pozitivni. Ipak, kad se zađe u suštinu trošenja novca građana, nailazi se na niz nelogičnosti.

Poput grantova Vlade RS-a javnim medijima, koji dostižu nevjerovatnu cifru od tri miliona i 700 hiljada maraka, kao i budžet predsjednika RS-a, koji se iz godine u godinu povećava.

Pa je tako i ove godine Miloradu Dodiku bilo potrebno više od deset miliona maraka za izmirinje svih troškova njegove službe.

Budžet predsjednika RS-a se iz godine u godinu povećava, pa su tako i ovaj put troškovi premašili 10 miliona maraka, tačnije 500 hiljada maraka plus. Iako je finansijsko poslovanje ocijenjeno kao potpuno pozitivno i uprkos prikazanoj uštedi od dva odsto, Milorad Dodik svake godine uzima sve više novca iz džepova građana, objavila je BNTV.

Za razliku od 2014. godine, kada je potrošio devet miliona i 800 hiljada, u prošloj godini mu je očigledno trebao tek jedan milion više. Zanimljivo je da se nepomenuti rashodi od pet i po miliona maraka odnose uglavnom na izdatke koje bi trebalo da obezbijedi Vlada Republike Srpske redovnim kanalima putem ministarstava, i to za adaptaciju škola, pomoć osobama teškog materijalnog položaja i gradnju objekata za omladinu i djecu. Veliki dio novca ide i za liječenje teško oboljelih građana i djece. 

Pola miliona je bilo potrebno i za organizaciju i obilježavanje neustavnog Dana RS-a. Zanimljivo je da je baš u prošloj godini Dodikova služba kupila dva nova automobila u ukupnom iznosu od oko 150 hiljada maraka.

Željka Cvijanović se izgleda ugledala na stranačkog šefa po izdvajanjima na skoro pa nepotrebne stvari. Generalni sekretarijat Vlade RS-a daje javnim medijima tri miliona i 700 hiljada maraka. Od ukupnog budžeta od oko 11 miliona.

Sekretarijat Vlade RS-a, pod palicom Željke Cvijanović, izdvojio je skoro pa isto novca za odjeću i obuću zaposlenih - oko 44 hiljade - koliko i za liječenje djece, oko 50 hiljada maraka. 

Ekonomista Zoran Pavlović poručuje da u jeku krize i odlaska mladih ljudi zbog nedostatka posla uštede moraju da krenu iz vrha.

Budžet predsjednika RS-a je do dolaska Milorada Dodika na tu funkciju bio oko pet miliona maraka. Njegovim ulaskom u Palatu već naredne godine ta cifra se udvostručila.

Dodik troši godišnje čak 3,5 puta više novca nego Kabinet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH