Holandski humanitarci u Mostaru: Ribnjak za ružićnjak

Just Sophie Mostar
 
Volonteri holandske humanitarne organizacije "Just Sophie" ovih dana su radili na izradi terase i ribnjaka u Centru za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales" u Mostaru.
 
 
Ribnjak i terasa predstavljaju četvrtu fazu projekta koji je ova organizacija započela u jesen 2015. a na kojoj je radilo sedamnaest volontera. Neki od njih su prvi put u našoj zemlji, a ima i onih koji se rado vraćaju. Jedan od njih je Pepijn Mensink.
 
 
- Ovo je moj drugi dolazak u "Los Rosales". Posljednji put smo vrijedno radili i uspjeli uz dobru organizaciju napraviti stolove za trpezariju. Smatram da je dobra organizacija potrebna za bilo kakav posao kao i kooperacija među ljudima. Moj zadatak na ovoj fazi projekta bio je da skupa s prijateljim napravim ribnjak i terasu gdje se djeca mogu odmarati. Ponosan sam na naš rad i radujem se narednom dolasku i svim drugim projektima koje iz "Just Sophie" planiraju raditi, kazao je Pepijn Mensink.
 
 
Preuređenje dvorišta u kojem štićenici ovog centra borave većinu svog vremena od velikog je značaja, no kako kažu iz "Los Rosales" postoji nešto što je mnogo važnije od materijalnih stvari i što će nastojati da održavaju, a to je iskreno prijateljstvo.
 
 
- Svaki vid pomoći našem centru od bilo koje organizacije je veoma značajan. Međutim, sa "Just Sophie" je nešto sasvim drugo, jer odnos koji smo uspostavili i način na koji komuniciramo je dosta bitniji od materijalnih stvari. Skoro tri godine druženja s Sophie, Emmom i svim drugim volonterima doprinijeli su jednoj zdravoj vezi koju ćemo nastojati da održimo i u buduće kada završe sa svojim projektom. Zahvalni smo im na svemu što rade za našu djecu, od ulaganja i uređenja okoline do njihove bliskosti i spremnosti da sa svakim od njih provedu određeno vrijeme u igri i razgovoru, rekla je Mirna Mezit direktorica Centra za djecu i mlade sa posebnim potrebama "Los Rosales".
 
 
Završna faza projekta u "Los Rosalesu" trebala bi biti realizirana naredne godine, 2019. No, kako kažu iz organizacije "Just Sophie" svakim novim dolaskom rađaju se nove ideje.
 
 
- Trenutno završavamo praktični dio, renoviranja, izgradnje, a zatim prelazimo na dio organizacije, gdje ćemo se postarati da iz Holandije dovedemo tim veoma uspješnih menadžera koji rade sličan posao kao i ljudi iz Los Rosalesa. Time se nadamo da će prenijeti svoja iskustva kolegama u Bosni i Hercegovini, rekla je Linda Smits jedna od četiri  osnivačice organizacije "Just Sophie".
Just Sophie Mostar 1

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH