Krvavo otvaranje američke ambasade u Jeruzalemu: Izraelci ubili 52 i ranili 2 400 Palestinaca

Jeruzalem
Palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour pozvao je na hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se zaustavio "divlji napad na civile u gazi", piše BBC."Osuđujemo strahotu koju su danas napravile izraelske okupatorske snage, koristeći vojnu moć protiv civilnog stanovništva kojemu je oduzeto pravo na mirni prosvjed", kazao je Mansour. Upozorava kako je potez SAD-a, preseljenje veleposlanstva u Jeruzalem, produbio "ljutnju i atmosferu mržnje među ljudima umjesto da se krene u smjeru mira".
Najmanje su 52 Palestinca ubijena u sukobima duž granice Izraela i Gaze, priopćeno je iz palestinskog Ministarstva zdravstva. Ozlijeđeno je više od 2400 ljudi, piše CNN.
Europska unija je pozvala sve strane na "najveću moguću suzdržanost". "Deseci Palestinaca, među njima i djeca, ubijeni su a stotine su ranjene u izraelskoj vatri na masovnim prosvjedima koji još traju na granici u Gazi. Pozivamo sve strane da budu što suzdržanije kako bi se spriječile nove ljudske žrtve", priopćila je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini.
Kuvajt, nestalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti, objavio je da kani zatražiti izvanrednu sjednicu tog tijela o događajima u Gazi. "Osuđujemo ovo što se događa. Reagirat ćemo i vidjeti što će Vijeće učiniti. Danas ili sutra zatražit ćemo izvanrednu sjednicu" Vijeća, rekao je novinarima kuvajtski veleposlanik UN-a Mansour al-Otaibi.
Turska je danas ocijenila da Sjedinjene Države nose dio odgovornosti za "pokolj" u Gazi. "Američka administracija je odgovorna za pokolj koliko i Izrael", rekao je glasnogovornik turske vlade Bekir Bozdag na Twitteru.
Njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je na suzdržanost u najnovijem sukobu Izraelaca i Palestinaca zbog preseljenja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izvijestio je dpa. Otvaranje veleposlanstva ne smije biti izgovor za nasilje, rekla je u Berlinu glasnogovornica ministarstva. "Pozivamo sve da na dan kao što je ovaj ne zlorabe pravo na mirno izražavanje mišljenja", rekla je. Izrael se u svojim zaštitnim mjerama mora voditi načelom proporcionalnosti, dodala je.
 
Arapska liga osudila je otvaranje veleposlanstva kao "sramotno". "Sramotno je vidjeti da se neke zemlje pridružuju SAD-u i Jeruzalemu u proslavi premještanja veleposlanstva u okupirani Jeruzalem, u očitom kršenju međunarodnog prava i rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je šef Arapske lige Abdul Gheit. "Današnja smrt palestinskih mučenika od ruku izraelskih okupatora zvono je na uzbunu" državama koje zauzimaju "nemoralna i ilegalna stajališta", dodao je.
 
Iako se većina sukoba odigrala na graničnom području između Izraela i Gaze, na snimci CNN-a se vidi kako se sukob proširio i na Palestinska sela (na snimci je Qalandia) u kojima su se ljudi okupili kako bi prosvjedovali protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH