Raketni napad u Siriji: Jednokratni udar ili eskalacija sukoba?

Sirija raketa

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska su bombardovali nekoliko vladinih meta u Siriji u subotu rano ujutro, ciljajući navodne lokacije hemijskog oružja.

Napadi su odgovor na prošlonedeljni navodni hemijski napad na sirijski grad Dumu.

Iz Pentagona je saopšteno da su napadi izvršeni u blizini sirijske prestonice Damaska, kao i na dve lokacije u blizini grada Homsa.

Sirijske vlasti osudile su vazdušne napade zapadnih zemalja ocenjujući da je to "flagrantno kršenje" međunarodnog prava.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da u udarima nisu pogođene baze na kojima se nalaze ruske snage u Siriji.

"Nijedna krstareća raketa koju su ispalili Sjedinjene Države i njeni saveznici nije ušla u zonu u kojoj se nalaze ruske snage u bazamama Tartus i Hmeim", navelo je Ministarstvo u prvom izveštaju.

Rusija, inače glavni saveznik Sirije, poručila je putem svog ambasadora u SAD-u da "ovakve akcije neće ostati bez posledica".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je u subotu sve države članice UN-a na uzdržanost od svakog čina koji bi doveo do eskalacije nasilja.

BBC je javio da je ovaj talas udara "najznačajniji napad na vladu predsednika Bašara el Asada od strane zapadnih sila u sedam godina građanskog rata u Siriji".

U obraćanju naciji u petak, 13. aprila, američki predsednik Donald Trump je rekao da je "u toku kombinovana operacija sa oružanim snagama Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva".

Trump je javnost obavestio da je naredio "precizne udare" na sirijske vojne objekte u kojima se proizvodi hemijsko oružje. Istakao je da će ovi združeni napadi sa Francuskom i Britanijom da budu "održivi" sve dok Sirija ne prestane da koristi ovakvo oružje za masovno uništenje.

Čelnik Sjedinjenih Država je istakao da će sirijski predsednik Bašar el Asad, kojeg je nazvao "čudovištem", "kriminalcem" i "ubilačkim diktatorom", da plati "veliku cenu" za napad otrovnim gasom u Dumi u kojem je poginulo najmanje 43 ljudi.

Napadnuti su naučno-istraživački objekat u Damasku, navodno povezan sa proizvodnim hemijskim i biološkim oružjem, skladište hemijskog oružja zapadno od Homsa te skladište opreme za hemijsko oružje i važno komandno mesto, takođe u blizini Homsa, rečeno je iz Pentagona.

Sirijska državna televizija je navela da su vladine snage oborile više desetina raketa. Još nema potvrde ovih navoda.

General američke vojske Joseph Dunford izjavio je da su Sjedinjene Države odredile posebne ciljeve kako bi "ublažile" rizik od ruskih žrtava. Ali Pentagon je rekao da Rusija nije unapred obaveštena o tim ciljevima.

Istovremeno, građani Damaska izašli su na ulice i protestuju zbog ovih vazdušnih napada.

Američki ministar odbrane James Mattis izjavio je novinarima da u operaciji nema izveštaja o američkim gubicima.

"Upravo sada, ovo je jednokratni udarac i verujem da je poslao vrlo snažnu poruku", rekao je Mattis, naglasivši da je završen prvi talas napada.

Predsednik Trump je ranije rekao: "Mi smo spremni da održimo ovaj odgovor sve dok sirijski režim ne zaustavi korišćenje zabranjenih hemijskih agenasa".

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je učešće britanskih snaga u akciji, rekavši da "nije bilo praktične alternative upotrebi sile". Istakla je da se napadi ne odnose na "promenu režima".

Francuski predsednik Emmanuel Macron je takođe potvrdio da je njegova zemlja učestvovala u vojnoj operaciji.

"Hemijsko oružje je masakriralo na desetine muškaraca, žena i dece", kazao je Makron prošle nedelje o napadu u Dumi pojasnivši da je "crvena linija pređena".

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH