Učinak ortopeda Bože u politici: „Hrvati su tjerali zeca, a iz šume je iskočio medvjed“!

Covic Ljubic

Glavni urednik Večernjeg lista, izdanje za BiH, Jozo Pavković, napisao je u svojoj kolumni kako su četiri vodeće probosanske stranke, koje Pavković naziva bošnjačkim, odgovorile usuglašenim načelima o ukidanju Doma naroda u Federaciji BiH, odnosno o instaliranju simetričnih ustavnih rješenja u dva entiteta kojima bi tri konstitutivna naroda na jednak način štitila svoja nacionalna prava.

„Hrvati su tjerali zeca a iz šume je iskočio medvjed“, napisao je Pavković na početku teksta u kojem problematizira apelaciju Bože Ljubića i presudu Ustavnog suda o izboru poslanika u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Pavković je prvi hrvatski analitičar koji je shvatio da je Ljubić sam upao u rupu koju je kopao za druge.

Presuda po njegovoj apelaciji i formalno je otvorila prostor probosanskim strankama da napokon na dnevni red stave temeljni problem sadašnjeg ustroja BiH koji se ogleda u asimetričnim rješenjima u zaštiti nacionalnih prava tri konstitutivna naroda.

Presudom Ustavnog suda de facto je ukinut Dom naroda u Federaciji BiH u obliku kakav je postojao do sada, i sada je potrebno izgraditi novi mehanizam zaštite nacionalnih prava. Probosanske stranke to vide kao povijesnu priliku da se napokon uspostavi simetrija u dva entiteta, i da sva tri naroda u oba entiteta na raspolaganju imaju jednake mehanizme zaštite nacionalnih prava.

To je jučer eksplicitno rekao i lider vodeće bošnjačke partije, Bakir Izetbegović.

"Problem asimetrije Vijeća naroda u RS i Doma naroda FBiH je daleko bitniji za ovu zemlju. Ona ljude stavlja u diskriminacijsku poziciju. Na rješenju tog problema mi insistiramo već 15 godina i dobro je što imamo zajednički stav o puno bitnijem pitanju od Ljubićeve apelacije. Ako ne uspijemo sada riješiti to, onda idemo preko Ustavnog suda. Dom naroda u FBiH treba da štiti nacionalne interese, a on radi zapravo sve što radi i Predstavnički dom i čak je jači, a to nema nigdje na svijetu", rekao je Izetbegović koji očito Ljubićevu apelaciju ne vidi kao ozbiljan problem nego kao veliku šansu da se napokon izgradi novi simetrični sistem zaštite kolektivnih nacionalnih prava u dva entiteta.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH