Prikupljeno 64,5 miliona KM od putarine

putarina1

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

- Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UIO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu, napominju iz UIO BiH.

Od 1. februara ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o akcizama, kojima je uvedena posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 miliona KM (11 miliona KM putarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 miliona KM putarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o akcizama, u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sistemu indirektnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UIO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od putarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH.

- Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa, napominju iz UIO.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH