Počinje sezona poplava u BiH

poplave Prijedor

Kao što se i očekivalo, usljed viših temperatura zraka došlo je do otapanja snijega, kojeg je samo u Bihaću palo više od jednog metra. Zbog neočišćenih odvodnih kanala, oborinske vode plave dvorišta i poljoprivredna zemljišta u većini općina Unsko-sanskog kantona.

Na području grada Cazina, zbog poplavljenih puteva i mostova, obustavljen je saobraćaj prema selu Vilenjača, dok u Tržcu voda otežava saobraćanje prema naselju Ugra. I u Sanskom Mostu je došlo do plavljenja poljoprivrednih zemljišta, a u Bosanskoj Krupi se priprema odbrana od poplava.

U bihaćkom naselju Pritoka oborinske vode su poplavile nekoliko kuća, a voda je došla i do samog ulaza u područnu osnovnu školu.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče na području općine Gračanica oko 60 hektara poljoprivrednog zemljišta je pod vodom. Do izlijevanja je došlo nakon naglog otapanja snijega i obilnih kiša, ali i nekontrolisanog ispuštanja vode iz hidroakumulacije jezera Modrac.

U općinskoj Službi civilne zaštite kažu da će poljoprivrednici pretrpjeti veliku štetu, voda se sporo povlači zbog čega procjenjuju da poplavljeno zemljište neće biti spremno za proljetnu sjetvu.

Apeluju na Javno preduzeće Spreča, koje upravlja hidroakumulacijom jezera Modrac, da prati dugoročnu vremensku prognozu, ravnomjerno ispušta vodu iz jezera i tako spriječi nove poplave.

Na području Prijedora zaplavljeno je osamdeset domaćinstava, a ako nivo Sane bude rastao ovom brzinom mogla bi da budu i poplavljena. I Berek se izlio. Parkić, na petstotinak metara od glavnog trga, pod vodom je kao i bašte nekoliko ugostiteljskih objekata. Neki su podigli i ogradu.

“Mada je na očekujem da će nivo rasti značćajno ali smo spremni da odbranimo objekat. Može li ova ograda da zaustavi nalet vode? Mislim da može, dosta čvrsto smo to radili i dobro izgleda” kaže vlasnik motela Radovan Surtov.

Kiša je padala i danas, a neki strahuju da bi mogla i u toku noći. Izgleda da će, mnogima, biti besana.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH