Koka označen kao vođa kriminalne grupe

predrag kurtes

Za uhapšene u prekjučerašnjoj akciji Registar danas će biti održano ročište u Sudu BiH. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH Sudu BiH je uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane.

Završna faza

- Mjere zabrane, između ostalog, uključivat će zabrane sastajanja među osumnjičenima, a za jednog osumnjičenoga i zabranu putovanja izvan BiH. Predložene mjere dovoljne su da se ne ugrozi istraga koja je u završnoj fazi, navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Policajci Federalne uprave policije u četvrtak su, u ranim jutarnjim satima, uhapsili Predraga Kurteša zvanog Koka, bivšeg ministra unutrašnjih poslova FBiH, njegovog tadašnjeg savjetnika Dragana Miokovića, te profesora sarajevske Ekonomije Kemala Kačapora i njegovog rođaka Enesa Maslu. Uhapšeni su zbog sumnje da je riječ o kriminalnoj grupi koja je preko fiktivnih firmi iz Beča i Tuzle, provođenjem javnih nabavki bez objave javnog poziva, pribavila korist od milion KM, o čemu je Oslobođenje jučer detaljno izvijestilo. Kao organizator kriminalne grupe, prema dosad prikupljenim podacima, naveden je bivši ministar Predrag Kurteš zvani Koka.

Njegova odbrana je zbog opširnog opisa optužbi zadržala pravo da odbranu iznese u kasnijoj fazi postupka.

- Poznavajući tog čovjeka godinama i znajući njegovo imovinsko stanje, meni takva kvalifikacija nije prihvatljiva. Tek kada detaljno sagledam činjenice koje mu se stavljaju na teret, mogu zauzeti službeni stav, za Oslobođenje je istakla advokatica optuženog Vasvija Vidović.

Za dobro upućene u radnje osumnjičenih, navođenje Kurteša kao organizatora predstavlja svojevrsno iznenađenje ima li se u vidu ranije prezentovana sposobnost Kačapora da učestvuje u kreiranju tendera, ali i njegove porodične veze sa Enesom Maslom preko kojeg je podjela nelegalno stečenog novca navodno i išla. Kačapora se sjećamo iz presretnutih e-malilova prilikom dogovaranja poslova firme BS Telekom, koja je nagli rast doživjela nakon dolaska SDP-a na vlast. Za iznošenje odbrane u kasnijoj fazi su se opredijelili i ostali osumnjičeni i njihovi advokati.

- Za nas su prihvatljive mjere zabrane, a vještaci će reći svoje o vjerodostojnosti prikupljenih dokaza, kratko je prokomentarisao Kačaporov advokat Vlado Adamović.

Dokazi u vrećama

Saslušanje osumnjičenih u FUP-u je završeno u četvrtak poslije 20 sati. Ročište je zakazano za danas, jer je sutkinja za prethodni postupak u petak bila na seminaru. Kako saznajemo, istražitelji FUP-a su u četvrtak, tokom pretresa na deset lokacija, izuzeli veću količinu dokumentacije koja je u većim papirnim vrećama odnesene u Tužilaštvo BiH, gdje će biti detaljno pregledana.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH