Banovićki rat bukti u Tuzli

Bego i Kuko

Općinski odbor SDA Banovići više ne podržava premijera Begu Gutića. Zatražili su podršku aktivista stranke u političkoj borbi protiv premijera, kojeg pokušavaju kompromitovati anonimnim pismom članovima banovićke SDA. Premijer je odgovorio krivičnom prijavom, tražeći da se procesiraju odgovorni za, kako kaže, ugrožavanje njegove sigurnosti i objavljivanje lažnih informacija.

Anonimno pismo ovih je dana upućeno aktivistima i simpatizerima banovićke SDA. U pismu Gutića optužuju za samovolju, opoziciono djelovanje unutar stranke, navodnu zloupotrebu položaja i nepotizam. Dobre rezultate kantonalne vlasti pripisuju Mirsadu Kukiću, predsjedniku Kantonalnog odbora SDA, dok za sve što je loše krive upravo premijera Gutića, kojeg optužuju za izdaju interesa lokalne zajednice.

Premijer optužuje Kukića i Elzinu Pirić, predsjednicu Općinskog odbora SDA Banovići, da stoje iza anonimnog pisma koje su distribuisali svim aktivistima banovićke SDA.

“To je jedan vid političke shizofrenije kojim se pokazuje nemoć, nakon što se nije dobila saglasnost, nakon što kantonalni Izvršni odbor nije prihvatio da se ide u smjenu Vlade. Ovo je nova metoda kojom se pokušava mobilisati biračko tijelo, kojom se pokušava proizvesti javni linč”, navodi Gutić.

Kontaktirali smo i Elzinu Pirić, koja nije željela komenatrisati ovaj slučaj, a ni optužbe premijera Gutića da je i ona sudjelovala u organizovanju, pisanju i distribuisanju pisma protiv premijera.

“Svako može da priča šta god hoće i da odgovara na te izjave koje da. Ja nemam komentar”, kazala je ona.

Nezvanično saznajemo da je premijer podnio krivičnu prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv autora pisma koji, kako kaže, ugrožavaju njegovu i sigurnost njegove porodice.

“Mogu doći do zvaničnih podataka ko je pisao, ko je organizovao, ko je zloupotrijebio resurse rudnika da se ta kampanja pokrene u Banovićima, ko poziva na bunt, ko poziva na mobilizaciju tri brigade, ko je to proglasio koga neprijateljem”, ističe Gutić.

Istovremeno, vrhu stranke upućeno je novo pismo istaknutih članova SDA Tuzlanskog kantona koji su podržali premijera i Vladu, a optužili Kukića da destabilizuje Vladu i urušava stranku. Traže hitne mjere kako bi se spriječilo, kažu, rušenje Vlade i premijera.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH