Amerikanci bacili najveću nenuklearnu bombu na Afganistan

Nuklearna bomba

Američka vojska bacila je najveću nenuklearnu bombu na Afganistan, prvi put korištenu u borbi ikad, koja nosi nadimak "majka svih bombi", potvrdio je Pentagon, prenose američki i ruski mediji.

Kako navode sigurnosni izvori, bomba GBU-43/B, teška 9,5 tona, bačena je u četvrtak ujutro na distrikt Achin u provinciji Nangarhar na istoku Afganistana. 

Bomba je izbačena iz letjelice MC-130, kojom se upravljalo iz Komande za specijalne operacije američki zračnih snaga. 

Testiranje bombe

Američki mediji navode da su meta bili tuneli i borci Islamske države Irak i Levant (ISIL).  

Oružje razvijeno tokom rata u Iraku

Američka vojska trenutno procjenjuje štetu. General John Nicholson, komandant američkih snaga u Afganistanu, odobrio je korištenje bombe, navode izvori. 

Ovo oružje razvijeno je tokom rata u Iraku 2003. godine. Testirano je dva pute te godine, ali do sada nikada nije korišteno u borbama, javlja CNN. 

Bomba može probiti 60 metara ojačanog betona, te je stoga pogodna za korištenje za napade na pećine i bunkere. Svojom snagom može uništiti drveće u radijusu od 152 metra. 

Kako piše web stranica globalresearch.ca, MOAB se smatra "najstrašnijim oružjem" koje Pentagon posjeduje. Ruska verzija ove bombe dobila je nadimak "otac svih bombi" ili FOAB, a Moskva tvrdi da je četiri puta moćnija od američke. 

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH