Izbori u Holandiji: Pobjeda Ruttea nad Wildersovim populizmom

Rutte Willders

Stranka Demokrtije i slobode (VVD) premijera Marka Ruttea na izborima u Holandiji osvojila je 33 od 150 mjesta u parlamentu, na osnovu 94 posto prebrojanih glasova, dok je antislamska Slobodarska partija (PVV), Geerta Wildersa dobila 19 mjesta u parlamentu, samo jedno više od demohrišćana i demokrata (stranke D66).

Izlazak glasača bio je 81 posto, što je najveća izlaznost na izbore u Holaniji u u tri decenije.

Rezultat glasanja na parlamentarnim izborima u Holandiji čitava Evropa očekivala je sa posebnom pažnjom. Epilog izlaska Holanđana na birališta potencijalni je test jedinstva unutar Evropske unije, usljed navale nacionalističkog i populističkog raspoloženja širom kontinenta.

Mark Rutte obratio se sinoć pristalicama u Hagu, nakon očigledne pobjede na izborima, porukom da je ovo noć kada je Holandija rekla ne pogrešnoj vrsti populizma.

"Moramo formirati stabilnu vladu i voditi zemlju" rekao je pobjednik holandskih izbora.

"Izgleda da će VVD biti najveća partija u Holandiji po treći put zaredom" rekao je vidno raspoloženi premijer dodajući "Večeras ćemo slaviti malo".

Razdraganoj masi pristalica je rekao da je već razgovarao sa nekolicinom evropskih lidera koji su zvali da čestitaju.

"Ovo je takođe veče u kojem je Holandija, nakon Brexita, nakon američkih izbora, rekla 'stop' pogrešnoj vrsti populizma", rekao je ovaj evropski lider desnog centra.

Wilders je poručio premijeru Rutteu da "još nije vidio posljednje od njega".

"Hvala vam PVV glasači!Osvojili smo mjesta" tweetovao je Wilders. "Prva pobjeda je u tome. A Rutte još nije vidio zadnje od mene" napisao je desničarski lider.

Facebook stranica

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH