Salihović tuži državu: Traži hiljade maraka za prijevoz, topli obrok, odvojen život

Goran Salihović 1

Goran Salihović, kojeg je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH prije dva mjeseca suspendiralo s pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog teških zloupotreba službenog položaja, tužio je državu BiH zahtijevajući isplatu novčanih naknada iz radnog odnosa. Ova informacija potvrđena nam je i u Sudu BiH, gdje je prekjučer trebalo biti održano i pripremno ročište po Salihovićevoj tužbi, ali je odgođeno na zahtjev Pravobranilaštva BiH.
Odgođeno ročište

Salihović, protiv kojeg je i Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog sumnje da je počinio niz krivičnih djela, od države potražuje, zajedno s još jednim tužiocem, 5.460 KM. Radi se o potraživanjima naknada za prijevoz, topli obrok, kao i za odvojeni život. Medina Vilić, glavna državna pravobraniteljica, potvrdila nam je da je Pravobranilaštvo već odgovorilo na tužbeni zahtjev koji je zaprimljen 15. septembra 2016. u ovoj instituciji i da Salihović traži isplatu naknada od 1. novembra prošle do 31. avgusta ove godine.

Tužbu za naknade Salihović je, naime, podnio dok je redovno obavljao poziciju glavnog tužioca, odnosno u periodu kada je, kako se sumnjiči, napravio niz zloupotreba i nezakonitosti, zbog čega je i pravosnažno suspendiran, a na osnovu disciplinske tužbe Ureda disciplinskog tužioca (UDT).

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi te da je svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva.

Između ostalog, Salihović se sumnjiči da je u predmetu “Pavlović banka” zabranio postupajućem tužiocu Mirzi Hukeljiću da sasluša predsjednika RS Milorada Dodika, iako je, prema provedenoj istrazi, utvrđeno da je Dodikova vila na Dedinju kupljena sumnjivim kreditom u „Pavlović banci“.

Salihović je slično postupao i u predmetu „Bobar banka“. Postupajući tužilac u ovom slučaju Dubravko Čampara potvrdio je disciplinskom tužiocu da on uopće nije vodio istragu, već da je samo potpisivao dokumente koje su ranije pripremali Salihovićevi saradnici Hasan Pleh i Emil Pinkas, koji nemaju tužilačka ovlaštenja.

Sada već bivši glavni tužilac, kako su pisali mediji, krivac je i za propast predmeta „Pandora“, gdje je šteta po državu procijenjena na više od dvije milijarde KM. Sumnja se da je Salihović ovaj predmet godinama držao u ladici zarad privatnih interesa, iako je mjesecima najavljivao podizanje optužnice, koja nikad nije ugledala svjetlo dana.

Udarna grupa

Salihovićeve nepravilnosti uočili su i državni revizori u izvještaju za prošlu godinu, u kojem je, između ostalog, utvrđeno da je Salihović sam sebi plaćao honorare za rad u Udarnoj grupi. Utvrđeno je da su na godišnjem nivou isplaćene naknade od 900 do 4.200 KM. Salihović je za svoj rad u Udarnoj grupi prošle godine zaradio 4.200 KM.

Planirao hapsiti Kreso, Mehmedagića, Stanića...
Salihoviću se, što je predmet istrage Tužilaštva, na teret stavlja i da je planirao bez dokaza, a kako se hvalio pojedincima u Tužilaštvu, uhapsiti predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Pericu Stanića. Ove aktivnosti planirao je provesti nakon što je ulovljen u nečasnim i nezakonitim radnjama.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH