Assangeu isključen internet

Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange za Ekvador je najgori mogući gost: ne počisti za sobom, razotkriva tajne, miješa se i ne zna se kada će otići.

Četiri godine nakon što se Assange sklonio u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, napetosti između njega i njegovog domaćina su očite.

Ekvador je u utorak objavio da mu je uskratio pristup internetu zbog toga što je WikiLeaks objavio informacije koje "utječu na američke izbore" - hakirane e-mail poruke Clintonine kampanje. Curenje tih podataka dovelo je ekvadorsku vladu u neugodnu poziciju.

Odobrivši mu zaštitu, Ekvador je podržao Assangeov argument da su optužbe za silovanje u Švedskoj samo izlika da ga se izruči SAD-u.

No čini se da je pretjerao dopustivši WikiLeaksu uplitanje u američke izbore objavom tih informacija koje su dovele Clinton u neugodnu situaciju i zapravo pomogle njezinom republikanskom suparniku Donaldu Trumpu.

"Vlada se boji jer razumije da će Clinton vjerojatno pobijediti i da bi ih mogla natjerati da plate", rekao je bivši ekvadorski veleposlanik u Londonu Mauricio Gandara.

WikiLeaks je u ponedjeljak optužio Ekvador da je Assangeu presjekao komunikacije na zahtjev američkog državnog tajnika Johna Kerryja. I State Department i Ekvador to su zanijekali.

No Ekvador opetovano izražava potporu Clinton i želi dobre odnose sa SAD-om jer je u velikoj recesiji. Upravo pregovara s MMF-om i Svjetskom bankom o novim zajmovima.

Nije poznato koliko bi Assange još mogao ostati u ekvadorskom veleposlanstvu. Živi u malom apartmanu jako skromno. Ima traku za trčanje, mikrovalnu pećnicu i mini-solarij, a do sada je većinu vremena provodio na internetu.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH