Kako je Salihović sam sebi isplaćivao honorare

goran

Nakon najnovijeg zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca (UDT) upućenog Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH da Goranu Salihoviću, glavnom tužiocu Tužilaštva BiH, suspenzija traje sve do okončanja krivične istrage, a zbog zloupotrebe službenog položaja, iz VTSV-a su jučer rekli za naš list da drugostepena disciplinska komisija još nije donijela odluku o tome, piše Dnevni avaz. 

Odluka VSTV-a

Dok se čekaju odluke pravosudnih institucija, pa i Tužilaštva BiH, koje je na osnovu krivične prijave Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 12. oktobra otvorilo zvaničnu istragu protiv Salihovića zbog niza krivičnih djela, na površinu isplivaju sve nepravilnosti i nezakonitosti koje je glavni tužilac radio u vrijeme svog mandata obilježenog raznim skandalima.

O tome svjedoči i revizorski izvještaj o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu, u kojem je, između ostalog, utvrđeno da je Salihović sam sebi plaćao honorare za rad u Udarnoj grupi, da je nezakonito kupovao automobile, ali i da je na putovanja u inozemstvo Tužilaštvo BiH trošilo stotine hiljada maraka budžetskog novca.

U revizorskom izvještaju navedeno je da su naknade za rad članovima Udarne grupe isplaćivane u formi ugovora o djelu i da se kreću u rasponu od 200 KM mjesečno za osobu koja obavlja administrativno-tehničke i računovodstvene poslove do 350 maraka za glavnog tužioca Salihovića. Utvrđeno je da su na godišnjem nivou isplaćene naknade u rasponu od 900 do 4.200 KM. Upravo je Salihović za svoj rad u Udarnoj grupi prošle godine zaradio 4.200 KM.

Potrebno je preispitati adekvatnost izbora ugovora o djelu kao načina angažmana redovno zaposlenih u institucijama u BiH - istakli su državni revizori.

Revizori su utvrdili i nezakonitosti i nepravilnosti u vezi s nabavkom šest automobila za potrebe ove institucije, čija je ukupna vrijednost 213.660 KM, ali u cijenu nije bio uračunat PDV.

Nabavka vozila

Iako su revizori utvrdili da je uvidom u dokumentaciju postupka nabavke vozila počinjen niz nepravilnosti, ugovori su, ipak, potpisani.

- Postavlja se pitanje na koji je način izvršen tehnički prijem vozila i je li isporučeno vozilo u skladu s traženim karakteristikama - naveli su revizori.

163.672 KM na putovanja u inozemstvo

Ukupna realizacija putnih troškova u Tužilaštvu sa 31. decembrom 2015. godine iznosila je 387.870 KM. Znatniji iznosi odnose se na izdatke za smještaj i dnevnice za službena putovanja u inozemstvo (163.672 KM) i izdatke za smještaj i dnevnice za službena putovanja u zemlji (143.500 KM). Ali, revizori su primijetili da u većini slučajeva odobreni iznosi akontacija za službena putovanja nisu srazmjerni zahtjevu za odlazak na službeno putovanje.

- Također, u odluci o upućivanju zaposlenika na službeno putovanje ne navodi se iznos odobrene akontacije – navodi se u izvještaju.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH