EU smatra da je Boris Džonson glup: 'Na kocki je budućnost Evrope i Velike Britanije, a Vi igrate glupu igru?!

Boris Johnson

Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost Brexita je jako neizvjesna, a London i Bruxelles izbjegavaju krivicu za odgodu ili Brexit bez sporazuma.

"Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja", napisao je na Twitteru predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk. "Na kocki je budućnost Evrope i Ujedinjenog Kraljevstva kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (Brexit), quo vadis?" 

Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum "jako malo vjerovatan", što je znak da Johnsonovi prijedlozi u zadnji čas nisu polučili uspjeh.

Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji.

Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati u potpunosti usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.

"Ako to predstavlja novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć ne samo sada nego nikada", rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi nikakve pojedinosti.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH