Ko je novi britanski premijer - Boris Džonson: Propali novinar, preljubnik, novi Čerčil ili novi Tramp?

Johnson

"Novi lider britanskih konzervativaca, Boris Johnson, koji će postati premijer, teži tome da bude novi Churchill, dok se kritičari plaše da će postati novi Trump".

To je napisao komentator Associated pressa, nakon što su konzervativci objavili rezultate glasanja.

Johnson nije tipičan političar, počevši od izgleda do ponašanja, a njegovu karijeru obilježili su i brojni skandali.

On je kontroverzna figura u britanskoj politici i novinarstvu. Pristalice ga vide kao duhovitog, popularnog i privlačnog. Kritičari i iz lijevih i iz desnih krugova optužuju ga za elitizam, neiskrenost, ljenjost i upotrebu rasističkog i homofobičnog jezika.

Za razliku od protivkandidata na stranačkim izborima, bogataša i predstavnika britanske elite Jeremyija Hunta, Johnson je prije nego što je ušao u političke vode radio i druge poslove.

Nakon što je diplomirao klasične nauke na Univerzitetu u Oksfordu, u Londonu se zaposlio kao savjetnik za menadžment, ali je dao otkaz poslije samo nedjelju dana.

Johnson je karijeru započeo kao novinar, a ne kao političar, ali je ubrzo upao u nevolju. Počeo je da radi u londonskom Timesu, gdje je izazvao skandal kada je napisao članak o arheološkom otkriću palate Edvarda II. Johnson je izmislio izjavu za koju je lažno tvrdio da je dobio od istoričara Kolina Lukasa, inače svog kuma. Johnson je zbog tog skandala otpušten iz Timesa.

To je usporilo njegovu novinarsku karijeru, ali uspio je da se vrati i postao antievropski orijentisan, zabavan i oštar novinar. Pored ostalog, radio je kao dopisnik Daily Telegrapha iz Brisela a njegovi članci su snažno uticali na rastuće euroskeptične stavove britanske desnice.

Boris Johnson je obavljao mnoge političke funkcije. Bio je gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine, a u naredne dvije godine bio je na mjestu ministra spoljnih poslova Velike Britanije.

Američki predsjednik Donald Trump podržavao je Johnsona u trci za naslhednika Theresa May, ali je on uprkos tome kritikovao Trumpovu odluku o zabrani ulaska državljanima muslimanskih država u SAD.

Upravo zbog Trumpove podrške, a i sličnosti u frizurama, Johnsona nazivaju "engleski Tramp".

Sličnosti, prema mnogima, idu i dalje od frizura jer je Johnson, kao i Trump političar koji ne bježi od kontroverznih tema, kontroverznih odluka i izjava koje uznemiruju javnost.

Johnson je poznat po podršci Brexitu, ali kada su građani na referendumu izabrali upravo izlazak iz EU, on je stao na stranu pregovaranja s Briselom, odbacujući ideju o plaćanju "računa" za izlazak u iznosu od 39 milijardi funti.

Novi lider konzervativaca je pobornik razvoja zelenog privrednog sektora i promoviše zaštitu okoline, vožnju bicikla i slicno.

Johnson je bio i akter raznih skandala. Našao se u centru pažnje prošle godine kada se saznalo da ga je supruga Marina Viler, advokat, pisac i kolumnista, nakon 25 godina braka izbacila iz kuće zbog preljube. Najgore je bilo to što mu to nije bio priput - poznato je pet njegovih vanbračnih afera.

Razveo se nakon što je otkrivena njegova afera sa Keri Sajmonds, a novi skandal je izbio kada su komšije pozvale policiju zbog svađe u kući njegove djevojke u kojoj su boravili.

Jedan od skandala vezan je za Beograd. U vrijeme dok je bio ministar spoljnih posolova, Johnsona su u Londonu žestoko napali zato što je posetu Beogradu iskoristio da promoviše švoju knjigu u Knez Mihajlovoj ulici, prenose mediji.

Boris Johnson je rođen 19. juna 1964. godine u New Yorku.

Otac mu je turskog porijekla - praunuk je Ali Kemala, turskog novinara i publiciste, dok je njegova baka potomak vanbračne veze kralja Georgea II što ga dovodi u rođačke veze sa velikim brojem plemića.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH