Agonija stranačke ekonomije: Radnici Aluminija ne smiju prosvjedovati pred Središnjicom HDZ-a, pa blokiraju cestu

Aluminij radnici

Radnici Aluminija ponovo su blokirali su magistralnu cestu M-17 južno od Mostara, uslijed čega su se stvorile kilometarske kolone na toj prometnici.

U jednom trenutku radnici su došli na ideju da prosvjeduju pred Središnjicom HDZ-a, ali su od toga odustali, posebno nakon dojave da su jake policisjke snage pred Čovićevom stranačkom Bastiljom.

Radnici "Aluminija" odustali od incijative da idu prema zgradi HDZ-a, odlučili da se ponovno vrate na dionicu puta M17 i blokiralu sjeverni dio.

Radnici traže da im se obrate hrvatski predstavnici iz županijske i federalne vlasti. Ako do toga ne dođe, najavili su kako će se prosvjed preseliti u sam grad Mostar. Prema posljednjim informacijama, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić krenuli su prema mjestu prosvjeda kako bi se obratili radnicima.

Generalni direktor Aluminija Dražen Pandža također se pojavio na prosvjedu te je kazao kako Aluminij ima osiguranu električnu energiju do danas u 14 sati, nakon čega će biti iskopčan s električne mreže i bit će prekasno za bilo što.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je u ponedjeljak, nakon sastanka s predstavnicima Glencora, kako se ta tvrtka povukla iz pregovora te dodao da Vlada FBiH nastavlja pregovore s drugim potencijalnim investitorima, prenijela je Fena.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH