Ko je "smjestio" Mićku Dodiku: Papa poklonio Baji iz Laktaša katoličko-muslimansku izjavu

dodik i papa

Tokom sastanka u Vatikanu Milorad Dodik je papa Franji poklonio ikonu Svetog Save, dok je papa Dodiku poklonio reljef na kojem su ucrtani ljudi kako pružaju ruke jedni drugima, zatim poruku za Dan mira 2019. koju papa poklanja svim gostima, te zajedničku izjavu koju je papa Franjo u februaru ove godine potpisao sa velikim imamom džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyibom, javlja agencija Patria.

"A da, kada ste iz Bosne i Hercegovine, evo vam i ovo" rekao je papa Franjo, nakon čega je Dodiku poklonio izjavu koju su potpisali papa i imam Al-Tayyib u Abu Dhabiju.

Smatra se da "Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot" nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu.

Papa Franjo, prvi poglavar koji je posjetio Arapski poluotok, prilikom sastanka sa velikim autoritetom islamskoga svijeta, imamom džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib u Abu Dhabiju potpisao je zajedničku‘Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot’.

Sveti Otac je u govoru istakao kako "nema alternative, ili gradimo budućnost zajedno, ili neće biti budućnosti. Konkretno, religije se ne mogu odreći hitnog zadatka izgradnje mostova između naroda i kultura.”

Njegovo se obraćanje usredotočilo na teme o bratstvu, suradnji, obrazovanju, pravdi i uključenosti, prenio jeArabNews.

Veliki imam Ahmad Al-Tayyib dodao je da “Muslimani u zapadnim zemljama moraju slijediti i poštivati pravila i propise zemalja u kojima žive.”, prenio je ArabNews.

Imam je upozorio i da su zapadni mediji “iskorištavali” napade 11. septembra u SAD-u “kako bi islam pokazali negativno kao krvožednu religiju i pokazali muslimanima divlje barbare koji predstavljaju opasnost i prijetnju suvremenim društvima”, te citirao brojne stihove iz Kur’ana koje govore u prilog o vrijednosti života.

Dokument nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu. U predgovoru, nakon što je potvrđeno da „Vjera vodi vjernika da u drugom vidi brata kojega treba podržati i ljubiti“, govori se o tom tekstu kao o dokumentu promišljenom iskrenošću i ozbiljnošću koji poziva sve ljude koji nose u srcu vjeru u Boga i vjeru u ljudsko bratstvo kako bi se ujedinili i zajedno radili, prenio je Vatican News.

Deklaraciju koja obećava da će vjerske vođe raditi zajedno i odbaciti nasilje i radikalizam – također je potpisao šeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, premijer UAE, koji je bio domaćin svečanosti u glavnom gradu Abu Dhabiju.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH