Sramota i prevara u redovima SDA – šta nam to rade?

abdel krmojedi

„U slobodnom društvu, vlada je odraz naroda“ – riječi su novinara Cala Thomasa koje savršeno opisuju stanje bosanskohercegovačkog društva. Iako je društvo prividno slobodno, političari, javni dužnosnici, predstavnici sva tri nivoa vlast u BiH (bilo državne-federalne-kantonalne, ili zakonodavne-izvršne-sudske) ekstrakt su „političke volje“ birača koji biraju creme de la creme bh društva. Čemu onda sramota kada političari koji dobiju nemali broj glasova ne samo da javno već i privatno sramote sebe, instituciju, stranku i državu već i varaju i potkradaju?

Dva najnovija primjera nedavno su ugledali svjetlo javnosti. Prvi primjer jeste akademsko izražavanje doktora nauka Abdela Đozića, propalog političkog kandidata, koji dopušta sebi javno sramoćenje u raspravama na socijalnim mrežama.

Abdel Djozic SDA

Iako pod njegovu ekspertizu ne spadaju etika javne riječi niti odgovornost za istu, kao i da nije precizno definirano gdje prestaje privatno a počinje javno kada su u pitanju politički kandidati i javni dužnosnici, barem bi morao biti svjestan dobrih manira i bontona kao i kod svakog pripadnika akademske zajednice. Tako među „argumente“ tokom rasprava o političkom (ne)uspjehu Stranke demokratske akcije akademik Đozić redovno poseže za ad hominem argumentom u vidu nazivanja oponenata „krmojedima“, „četnikušama“, „jadnicima“.

 Abdel Djozic FB Abdel Djozic FB 1

Pored činjenice da izborni poraz boli (a da su aspiracije vjerovatno bile visoke), neartikulisanu i vulgarnu logoreju akademika Đozića po socijalnim mrežama lakše ćemo shvatiti ako kažemo da je njegov babo niko drugi do još „veći“ akademik Adib Đozić zvani Brko. Redovni profesor sooooociologije (kako to stariji Đozić voli kazati) sa referencama mahom iz "uglednih internacionalnih naučnih časopisa" iz Osmaka (kod Kalesije) također se ne libi sramote nastale uslijed javnog nazivanja kolega i kolegica sličnim imenima zbog čega je više puta prijavljivan Etičkom komitetu Univerziteta ali i drugim instancama.

 

adib djozicĐozićev omiljeni „argument“ je, pored ad hominema, famozno „on/a negira genocid i Srebrenicu“ ukoliko je suočen sa javnom kritikom svog rada ili ponašanja. U prevodu, ko ne voli Đozića ne voli ni 8372 ukopana Srebreničana i time se Đozić senior brani od svih „napada“ poput onog kada ga se s pravom trebalo poslati u penziju. Naravno, svi koji su bili za to da neko sa 65 godina starosti i punim radnim stažom treba ustupiti mjesto mlađim automatski je postao „neprijatelj Srebrenice i bošnjačkog naroda“.

Da Đozić i Seljačka demokratska akcija (iako on sam pripada sličnoj opciji Seljaci ZA BIH) jesu ogledalo degenerisanog i korumpiranog oblikom ponašanja potvrđuje i primjer njegovog asistenta.

Midhat Causevic SDA

Ne tako mladi Đozićev asistent, slika i prilika budućnosti SDA iz sela Gojakovići, ujedno zarađuje kao asistent i kao zastupnik u skupštini Tuzlanskog kantona dvije plate plus naknade što iznosi više od 3000 KM (pravu cifru je teško tačno utvrditi i Čaušević se ne usteže tužiti, ako umjesto 3420 KM neko kaže da je on zaradio 3500). Međutim, to nije dovoljno mladom Čauševiću i očigledno TREBA JOŠ jer na nelegalan način direktno pribavlja novčanu korist lažirajući podatke o mjestu prebivališta čime naplaćuje više nego što po zakonu treba. Dakle „po zakonu“ kao i mnogi njegovi stranački kolege (poput Bege Gutića itd.) svaki mjesec uzima oko iz budžeta više nego što treba. Evo kako je to izveo: nastanjen na Slatini od 2011. godine (što se vidi na kopijama sudskog vještaka od 6.6.2018.) on ima pravo na naknadu za mjesečnu kartu na području grada Tuzle u iznosu od 45 KM. MEĐUTIM, on je ostao prijavljen u svom rodnom selu kako bi kao naknadu za prevoz naplaćivao daleko više (na stranici sudskog zapisnika broj 32 0 - 307783 17 P se navodi da naplaćuje i po 292 KM mjesečno!).

Causevic nalaz vjestaka

Kada uzmemo u obzir da ova naplata teče više od sedam godina dođemo do cifre od preko 12 000 KM koje je nelegalno vaš i naš skupštinski zastupnik TK naplatio iz budžeta Tuzlanskog kantona! Da li nas treba čuditi što se mladi Đozićev asistent „snalazi“ u ova teška i nesigurna vremena jer su mu malo dvije četverocifrene plate? Svakako da ne treba ali trebamo biti svjesni – kada uzmemo u obzir koliko još ovakvih „finih i poštenih javnih dužnosnika“ ima – što je budžet konstantno u krizi ili „u deficitu“.

Da li će Đozić mlađi odgovarati za svoje vulgarizme i štetu koju direktno nanosi imidžu Univerziteta u Tuzli na kojem radi? Da li će „ispodprosječno“ plaćeni SDA špic-igrač odgovarati za štetu od preko 12 000 KM koju je nanio budžetu TK proteklih godina? Budući da je ovo Bosna vjerovatno će se, kao i Đozić stariji, izvući uz pomoć stranačkog spletkarenja i poltronstva te ad factum argumenta – „pa može mi se ja sam Bošnjak?!“

PIŠE: Šejn Husejnefendić

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH