Kako prepoznati unosite li previše šećera?

 

secerslatko

Malo šećera neće napraviti veliku štetu, ali velike količine mogu biti pogubne za tvoje zdravlje. Evo koji znakovi ukazuju na to da ga previše jedeš:
 
 
 
1. Stalni umor Stalni umor i manjak energije jedan su od znakova prekomjerne konzumacije šećera. Hrana zasićena šećerom samo privremeno podiže razinu energije u organizmu, a nakon tog kratkog vremena dolazi do naglog pada šećera i energije. Izbacivanjem šećera iz prehrane osjetit ćeš kako će ti energija iz dana u dan sve više rasti.
 
 
 
2. Stalna potreba za unosom šećera
 
 
Šećer stvara ovisnost i što ga više jedeš, više ćeš i žudjeti za njim. Ako tijekom dana imaš stalnu potrebu za unosom šećera, to je znak da si vrlo vjerojatno već „navučena“ na njega. Dakle, što ga manje jedeš, manje ćeš ga i željeti. Kako spriječiti napadaje gladi te nepotrebno tamanjenje slatkiša 
 
 
 
3. Akne i prištići na obrazima Pakne i prištići na obrazima često su znak prekomjerne konzumacije šećera u kratkom vremenu. Izbacivanje šećera iz prehrane pomoći će u prevenciji njihova nastanka.
 
 
 
 
4. Višak kilograma Prehrana bogata šećerom i rafiniranim ugljikohidratima uglavnom rezultira viškom kilograma. Naime, masne naslage nisu samo posljedica unosa nezdravih masnoća, nego i posljedica unosa previše šećera u organizam. Naime, šećer u sebi nema vlakna i proteine koji utječu na osjećaj sitosti pa njihovom konzumacijom unosi puno kalorija, a dobiva malo energije. 
 
secer slatko bp
 
 
5. Česte prehlade ili gripa Prevelika količina šećera u krvi dovodi do pada imuniteta i njegove sposobnosti da se bori protiv raznih virusa, prehlada i gripa. Kako bi spriječila rizik od obolijevanja, unos šećera smanji na minimum, a povećaj unos voća i povrća bogatim hranjivim tvarima i vitaminima C i E koji su snažni antioksidansi, veoma korisni za normalne tjelesne funkcije
 
 
 
 
6. Promjena okusa slatkog Jedenjem previše šećera stvara se negativan utjecaj na okusne pupoljke i povećava tolerancija na šećer. To znači da ćeš s vremenom trebati sve veće količine šećera i sve slađe namirnice kako bi osjećala jednako zadovoljstvo i imala isti okus iste slatkoće. A to nikako ne želiš, zar ne?
 
 
 
 
 
7. Depresija ili anksioznost Prekomjeran unos šećera u organizam može doprinijeti poremećajima raspoloženja poput depresije ili anksioznosti (napetosti). Upravo zato nastao je i pojam „sugar blues“ ili šećerna tuga koji se odnosi na nagle promjene raspoloženja uzrokovanih konzumacijom šećera. Osim toga, šećer izaziva i pad koncentracije, lupanje srca i zaboravnost. Ako osjećaš neke od ovih simptoma, jasno ti je što ti je činiti. 
 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH