I pupak treba njegovati..

pupak

Prirodna ulja zauzimaju važno mjesto u učenju Ayurvede. Utječu na sve, od fizičkog zdravlja preko emocija do duhovnosti. Ulje se može nanositi na bilo koji dio kože, a odlično mjesto za početak može biti upravo pupak. Zašto je tomu tako, saznaj u nastavku.
Vlaži kožu
Ulja su izvrstan prirodni izvor vlage za kožu, posebice zimi kada je zrak posebno suh i na područjima koja često zaboravljamo njegovati, poput trbuha i pupka.
U ovu svrhu je posebno dobro koristiti kokosovo ili maslinovo ulje, bogato masnih kiselinama. Kožu će učiniti mekom i glatkom, posebice nakon tuširanja.
Uklanja prljavština
 
 
U pupku se nakuplja razna prljavština, a vrlo često zaboravimo posvetiti pažnju njegovu čišćenju. Na štapić za uši nanesi nekoliko kapi laganog ulja, poput jojobe, šafranike ili grožđa i njime premaži pupak. Ulje će omekšati kožu i tako olakšati uklanjanje prljavštine.
Liječi infekcije
 
 
Upravo zbog nakupljanja prljavštine, pupak je privlačno mjesto brojnim bakterijama i gljivicama, što dodatno pojačava važnost pravilnog i redovitog čišćenja. Ukoliko se infekcija ipak razvije, pomoći ti mogu odgovarajuća ulja.
Najbolji izbor je ulje čajevca, zbog svojih snažnih antibakterijskih svojstava. Dodaj 3 kapi ulja čajevca žličici kokosova ulja i nanosi ga na pupak 2 put dnevno dok infekcija ne prođe.
 
 
Olakšava bol u trbuhu
 
Nanošenje ulja na pupak može olakšati bol u trbuhu, nastalu zbog nadutosti, zatvora, želučane viroze ili trovanja hranom, a slabi i mučninu.
U ovom slučaju najbolje djeluju esencijalna ulja, poput ulja od mente ili đumbira, prenosi Curejoy.
 
 
Pomaže kod menstrualne boli
 
Slično kao i kod ostalih bolova u trbuhu, najbolju pomoć pružaju ulja od mente i đumbira, ali dobra opcija su i ulja čempresa i kadulje.
Jača plodnost
Nanošenje ulja na pupak povoljno utječe na plodnost i žena i muškaraca. U ovu svrhu se koriste esencijalna ulja biljke damian, guave, smreke i kadulje.
Ulja pomažu kod opuštanja, štite spermu, rješavaju menstrualne tegobe i pomažu regulaciju hormona.
 
 
Uravnotežuje čakru Swadhisthana
 
 
Swadhisthana je druga najvažnija čakra prema Ayurvedi. Smještena je u području sakruma, to jest iznad spolnih organa. Velik je izvor energije i mašte, stoga je posebno važna za osobe kojima je potrebna veća količina kreativnosti.
 
Da bi povoljno utjecala na ovu čakru, nanesi nekoliko kapi ulja u pupak i lagano ga masiraj. Možeš koristiti ulje sandalovine i palisandrovine.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH