Namirnice koje čiste jetru

 

namirnice jetra

Zeleno lisnato povrće - kelj, kao i druge kupusnjače, sadrži visoke razine sumpora koji podržava čišćenje jetre te pomaže kod uklanjanja slobodnih radikala i drugih otrova. Jedi maslačak jer njegova sastavnica taraksin stimulira probavne organe, jetru i žuč, a to u konačnici pospješuje probavu i apsorpciju masti.
 
 
Voda - svakako nosi dovoljno tekućine sa sobom jer voda igra ključnu ulogu pri eliminaciji toksina i otpadnih tvari iz organizma. Stalno pazi da budete hidrirani. No ne pretjeruj jer i to može biti opasno. Izbjegavaj ‘ledenu’ vodu jer tijelo tad troši više energije na zagrijavanje umjesto na izlučivanje probavnih sokova.
 
 
 
Artičoka i šparoge - glavni aktivni sastojak artičoke cinarin pospješuje lučenje žuči iz jetre. Šparoge su bogate glutationom, potentnim antioksidansom, te folnom kiselinom, vrlo važnim vitaminom u staničnome metabolizmu.
 
 
 
 
Grejp - naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu, ali i drugom citrusnom voću, potiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osjetljivost na inzulin. U istraživanju iz 2010. godine otkriveno je kako naringenin poticanjem jetre na razgradnju masnih kiselina zapravo stvara uvjete u organizmu sličnim postu te imitira djelovanje lijekova za snižavanje masnoća i šećera u krvi.
 
 
 
Češnjak i luk - hrana bogata sumporom pomaže proizvodnju glutationa u jetri, antioksidativnog enzima koji u svakoj stanici tijela neutralizira slobodne radikale. Primjerice, alicin iz češnjaka ima i antibakterijsko te protuupalno djelovanje, a smanjuje i kolesterol. 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH