Šipak-simbol plodnosti

 

sipak

U narodnim predajama drevnih naroda šipak je bio simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. 

 

 

1. Olakšava PMS i menopauzu Šipak je, spomenuli smo, simbol plodnosti. Ta povezanost vjerojatno proizlazi iz činjenice da šipak pomaže pri postizanju ravnoteže estrogena u tijelu žene u PMS-u ili menopauzi. On, naime, sadrži razne vrste fitoestrogena koji pripomaže uspostavu hormonalne ravnoteže. U konačnici, šipak može oslabiti sintome PMS-a, smanjit valunge i noćna znojenja te vaginalnu suhoću. Bilo bi uistinu lijepo da mu sezona traje malo dulje od samo jednog ili dva mjeseca.

 

 

2. Utječe na kvalitetu spermija i sprječava impotenciju Šipkov sok pokazao se kao ključan faktor u poboljšanju protoka krvi kroz tijelo. To je, dakako, važno za muškarce koji pate od erektilne disfunkcije. Osim toga, poboljšava kvalitetu sperme te tako podiže šanse začeća. Napravi, dakle, svom frajeru jedan sok od šipka! 

 

3. Pomaže u borbi protiv gripe i prehlade Sigurno već znaš da je šipak bogat antioksidansima te vitaminom C. To ga svojstvo čini savršenim saveznikom u borbi protiv gripe ili prehlade. Da, dobro znaš da nam ta sezona stiže brzim korakom. Na vrijeme se naoružaj imunitetom i nemoj kasnije reći da te nismo na vrijeme upozorili! 

 

 

4. Štiti hrskavicu Prema studijama objavljenima 2005. godine, sok šipka onemogućava rad enzimima odgovornima za oštećenje hrskavice. Savršen je stoga za osobe koje pate od degenerativnog artritisa. Osim toga, šipak sadrži brojna protuupalne sredstva koja pomažu pri liječenju te bolesti. Nadalje, isti ti enzimi pripomažu neometanom radu srca i krvožilnog sustava. Predobro, zar ne?

 

5. Štiti te od raka Često govorimo o tome kako su crno vino i zeleni čaj prepuni antioksidansa. E, pa, sok šipka 3 puta je bogatiji. S obzirom na to da je uistinu krcat antioksidansima, sjajan je saveznik u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Studije provedene na 48 muškaraca pokazale su da je ispijanje 235 ml soka od šipka usporilo razvoj raka prostate. Kad je riječ o raku dojke, sok šipka sadrži elagitanine koji mogu usporiti tu opaku bolest.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH