Koliko dugo treba prati ruke?

 

pranje ruku

Nije važno koliko toplom vodom perete ruke ili da li je u pitanju antibakterijski sapun već je bitno da perete ruke barem deset sekundi, pokazalo je istraživanje Univerziteta Rutgers.
Da bi saznali kako temperatura vode utiče na higijenu, istraživači su zarazili ruke učesnika istraživanja bezopasnom bakterijom, a onda tražili od njih da peru ruke na 37, 26 celzijusa. Ispostavilo se da temperatura vode nije bitna, a temperatura za koju znamo da može da ubije bakterije (ključala voda), izazva opekotine na ljudskom telu.
Osim toga, naučnici su otkrili da ni antibakterijski sapuni ne funkcionišu. Pranje ruku običnim sapunom imalo je istog efekta kao i pranje antibakterijskim sapunom.
Potrošači mogu da misle da pranje ruku antibakterijskim sapunom utiče na suzbijanje bakterija, ali ne postoji naučni dokaz koji kaže da su ovi sapuni bolji od običnih.
Testirano je i koliko dugo je potrebno prati ruke, da bi se uništili mikrobi, pa su ispitivači prali ruke pet, deset, dvadeset i 40 sekundi.
"Tu je uračunato samo vreme sapunjanja ruku, bez ispiranja. Uočena je značajna razlika između pet i 20 sekundi", kaže autor istraživanja Donald Šafner sa Univerziteta Rutgers.
 
B92

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH