Jabuke-odlične za bolju probavu..

jabuka za probavuU jabuci ima i do 40 posto vitamina C, sadrži i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Sadrži i minerale kalij te kalcij, fosfor i željezo. Bogata je polifenolima - biljnim spojevima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost.

 
 
 
Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i vrlo cijenjen jabučni ocat. Prosječno, voda čini 82 posto težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12 posto, masti i bjelančevina zajedno oko 1 posto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 posto.
 
Osim osnovnih tvari, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične tvari i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo kada ih jedeš sa žitaricama.
 
 
 
Protiv tromosti, nadutosti i pokvarenog želuca - tijekom nekoliko tjedana  tri puta na dan pojesti po jednu kiselu jabuku srednje veličine 1 do 2 sata prije ili nakon jela.
 
Protiv proljeva - jesti naribane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korištenje kiselih jabuka. Naribane jabuke ne zaslađivati, a prije nego što se pojedu, ostaviti ih malo na zraku da potamne.
 
 
 
Za bolju probavu - redovito jesti pečene ili kuhane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom razdoblju. Preporučljivo je poslije doručka i večere pojesti po dvije svježe jabuke. Terapija traje pet dana. Savjeti su preuzeti iz časopisa Astral.
 
Dijetna namirnica
 
 
S obzirom na to da je kalorijski siromašna (100 g jabuke ima oko 40 kalorija), čini se dobrim izborom i kod redukcijskih dijeta. Također, jabuku možeš koristiti u terapijske svrhe, što dodatno opravdava njezinu konzumaciju.
Npr. za regulaciju stolice i stabilizaciju crijevne flore pojedi na tašte 1 do 2 sirove (ili pečene) jabuke; za poticanje znojenja kod visoke temperature, u prokuhanu kašu od jabuka, dodaj med i limunov sok te pij vruće.
 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH