Slušanje muzike tokom treninga daje bolje rezultate

 
vježbanjemuzika
 
Za veću motivaciju počnite s omiljenom muzikom
 
Muzika djeluje direktno na mozak i podiže nivo dopamina, neurotransmitera zaslužnog za koncentraciju, opuštanje i osjećaj zadovoljstva. Ona motiviše, a tokom napornog vježbanja usporava rad srca ako se vježba uz omiljene ritmove.
 
Za pilates umirujući tonovi, a za trčanje brzi
 
Za brojne sportiste i rekreativce dobar trening je nezamisliv bez muzike, a upravo uz nju vrijeme brže prolazi. Ona odvlači pažnju od napora i motiviše na veći trud. Kod trčanja, najbolji su brži ritmovi s oko 160 otkucaja u minuti, dok je kod joge i pilatesa savršena muzika s oko 120 udaraca u minuti, potvrdila je 30-godišnja američka studija koja je uključila 74.000 pjesama.
 
Klasična muzika umiruje srce i produžava trening
 
 
Klasična muzika podstiče na bolje rezultate i više truda kod tjelovježbe i za razliku od brzih ritmova umiruje srčani ritam, snižava krvni pritisak i opušta. Time se produžava i trajanje treninga, a vježbe su djelotvornije. Relaksirajuća muzika smanjuje nivo hormona stresa kortizola u tijelu, a preporučuje se slušanje Mocarta i Betovena.
 
Uz pop i tehno ritmove više se trudimoOpuštajuće pjesme s ujednačenim ritmom nisu najbolji izbor za trening zato što djeluju umirujuće, dok tehno i pop muzika imaju suprotan efekat. One pojačavaju tempo vježbanja za 10 posto i podstiču na bolje rezultate. Što je pjesma živahnija, to se više trudimo, tvrde stručnjaci. Rege i džez muzika se ne preporučuje slušati na treningu zato što ne podstiče na rad, već opušta, potvrdilo je istraživanje belgijskog univerziteta “Ghent”.
Izvor: 24sata.hr

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH