Evo šta treba uraditi u slučaju pojave sunčanice

 

suncanica1

 
Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote.
Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, zbunjenost, crvenilo lica i temperatura tijela iznad 38.9 stepeni. Kasnije se mogu javiti i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvjestica.
Šta učiniti kada sunčanica "pogodi" vas ili drugu osobu?
1. Sklonite osobu u hladovinu. Uklonite sve suvišno - čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umjereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i/ili ispod pazuha.
Ako postoji mogućnost, poprskajte osobu vodom i rashladite je ventilatorom.  Suprotno uvreženom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne smije da se hladi alkoholom jer će on prebrzo rashladiti tijelo.
2. Lezite. Kod sunčanice moguća je i nesvjestica pa je bitno što prije leći. Ako se osoba onesvjesti okrenite je na lijevi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi) s lijevom nogom savijenom za održavanje stabilnosti.
 
3. Nadoknadite tečnost, ali ne prebrzo. Pijte slanu vodu (1 kašičica soli na decilitar vode) što će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.
Voda ne smije da se pije prebrzo kako bi se sprečila mogućnost doživljavanja šoka.
 toplotni udar
4. Ostanite mirni. Osobu može da uhvati panika, ali bitno je ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno podići temperaturu tijela. Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospješila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, takođe su rani simptomi sunčanice.
5. U zavisnosti od jačine i trajanja simptoma, pozovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.
Napomena: Kod sunčanice se smijete da pijete nikakve lijekove, izuzev ako ih ljekar prepiše.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH