Zašto je dehidriranost opasna?

 

dehidriranost

Čak i umjerena dehidriranost (nedostatak vode) može da smanji jasno razmišljanje, upozoravaju američki naučnici.

Blaga do umjerena dehidriranost vodi do poremećaja pažnje i otežanog donošenja odluka, piše u časopisu Medicina, nauka, sportovi, iskustvo.

Naučnici su utvrdili da je dehidriranost posebno stvarala probleme u zadacima koji zahtijevaju pažnju, motoričku koordinisanost i takozvanu izvršnu funkciju, koja uključuje, na primjer, snalaženje na geografskim kartama, pravopis, računanje ili ispravljanje tekstova.

Fizička spremnost je dovedena u pitanje kada neka osoba izgubi dva posto tjelesne mase, naročito nakon vježbanja u toplom okruženju.

Naučnici su istraživali šta se tada događa u mozgu uz jednak gubitak tečnosti. Negativni učinci nisu bili dramatični, ali su rasli sa sve većim nedostatkom vode u organizmu.

Opšti simptomi dehidriranosti su: nemoć, slabost mišića, smanjeno lučenje urina i zbunjenost. Ne treba uzimati ni previše vode i ići u drugu krajnost jer tada može doći do opasnog stanja – hiponatremije.

Naučnici poručuju da je potrebno pratiti boju urina – ona je vrlo svijetla ako se unosi previše tečnosti, a intenzivna i tamnije žuta ako je urin dehidriran.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH