Najbolji prirodni lijekovi za glavobolju

Glavobolja3

Svaka prehlada počinje povišenom temperaturom i glavoboljom. I svaka zarazna bolest, jaka skleroza, srčana mana, nesanica – prouzrokuju glavobolju.

Visoki pritisak takođe izaziva glavobolju. Od gladi i preobilnog jela — glavobolja. 

 

Mi vam predlažemo neke od prirodnih lijekova kojima ćete brzo ukloniti glavobolju:


1.      2-3 glavicecrnog lukasamelje se na mašini za mljevenje mesa. To se pomješa sa uljem i doda malo soli. Tom smjesom masira se glava, zatim se ta masa stavi u gustu krpu i priveže na glavu. Preko krpe stavi se suha marama i malo prilegne.

 

crveni luk

2. Koren maslačka, koren angelike, matičnjaka -supena kašika; majčine dušice — pola supene kašike; bazgovog cvijeta — supena kašika; metvice — dve supene kašike. Sve se to dobro promiješa i od te mješavine supenu kašiku prelite s 2 decilitra ključale vode i ostavi 10—15 minuta. Nakon toga se iscjedi i pije hladno više puta na dan.

 

3. Kičice, lincure – po supena kašika, koren odoljena – 2 supene kašike. Dobro promješati i od te mješavine supenu kašiku preliti s 2 decilitra ključale vode. Ostalo kao pod 2.

 

4. Od jednog većeg limuna iscjedi se sok i dobro promješa sa kašikom fino samljevene prave kafe. To se popije i malo prilegne.

limun i kafa

5. Nekoliko listova od glavice kupusa stavi se u rernu da se smekšaju i ugriju. Time se obloži glava triput dnevno, sve dok bol ne prođe.

 

kupus

6. Ako vas neprekidno boli glava, dva do tri puta dnevno masirajte glavu (8 dana) jakom dobrom domaćom rakijom (komovicom).

 

7. Bolovi koji trgaju u glavi, zubima ili ušima prestat će ako na tiganj stavimo po kašiku ljuske od bijelog luka, ljuske od crnog lukakamilicelovorova lista, borovice i ruzmarina.Nakapati malo finog ulja te grijati.

 

Kad se najviše dimi (ne smije goriti), držati nad dimom složen topao peškir. Kad se peškir napuni dimom, brzo ga povezati na glavu. Preko toga zavezati još jedan čist topao peškir. Ako kod prvog postupka bolovi ne prođu, treba postupak ponoviti.

 

8. Ako dijete boli glava, treba naribati sirov krompir i krpom pričvrstiti na čelo. Noge moraju biti tople.

krompir guljenje

9. Limunov sok sa jednakim dijelom vode zaslađen šećerom. Uzima se nekoliko puta dnevno.

 

Limun i so

 

10. Ako patimo od nervne glavobolje, treba stavljati obloge od kvasca — 10 g — pomešane sa kašikom meda.

 

11. Kad god vas zaboli glava, bolna mjesta treba (čelo, vrat) masirati s jakom komovom ili šljivovom rakijom.

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH