Štitnjača odgovorna za promjene raspoloženja

 

 

stitnjaca

Poremećaji u radu štitnjače zahvataju sve više oboljelih, i to prije svega žena. Hipotireoza kao jedan od tih poremećaja sa sobom nosi i niz simptoma koji nam mogu otežati svakodnevicu, pri čemu se posebno ističu depresivna stanja, pa je zato vrlo važno na vrijeme prepoznati bolest i shvatiti koliko ova mala žlijezda utječe na sve aspekte našeg života.

Rizik kod žena

Iako bolesti štitnjače, bilo da je riječ o hipotireozi ili hipertireozi, češće pogađaju žene, nisu nepoznanica ni kod djece i muškaraca. Zabrinjavajuće je da, prema statistikama, svaka treća žena starija od 50 godina ima čvor u štitnjači, dok svaka odrasla deseta žena ima jedan od poremećaja funkcije štitnjače. Obolijevanje od 4:1 u odnosu žena i muškaraca javlja se zato što kod žena hormoni štitnjače imaju veliku ulogu u menstruacijskom ciklusu, trudnoći i menopauzi.

Hormoni štitnjače imaju važnu ulogu u funkcioniranju cjelokupnog organizma. Osim što reguliraju toplinu tijela, utječu na metabolizam i rad srca, budnost, koncentraciju, pamćenje i sposobnost učenja i na reprodukciju, veoma su povezani s mentalnim zdravljem pojedinca.

 

Hipotireoza i hipertireoza to najbolje pokazuju, jer mogu imitirati depresiju, anksiozne poremećaje, ali i maničnu epizodu bipolarnog afektivnog poremećaja.

Dok hipertireozu karakterizira gubitak kilograma i naboj energije, hipotireoza može dovesti do hroničnog umora, malaksalosti, usporenosti, pospanosti, usporenog rada srca, debljanja, glavobolje, različitih promjena na koži, fizičke i intelektualne usporenosti, ali i ozbiljnih psihičkih smetnji.

Klinička slika

Uz tjelesne simptome mogu se pojaviti bezvoljnost, anksioznost, promjene raspoloženja, gubitak zadovoljstva, hronični umor, a ako hipotireoza potraje duže vrijeme, može dovesti i do kliničke slike slične demenciji, a u iznimnim slučajevima te smetnje mogu doseći i psihotičnu epizodu koja podrazumijeva sumanute ideje krivice, propasti i beznađa.

Zato je prilikom sumnje na bilo koji psihički poremećaj vrlo važno provjeriti stanje hormona.

Poremećaji

Bilo da je riječ o sumnji na depresiju, anksioznost ili da pacijent pati od nesanice, nužno je prije liječenja provjeriti je li štitnjača uzrok tome. Ako se potvrdi da osoba ima poremećaje u radu štitnjače, pacijent treba endokrinologu koji će liječiti primarni uzrok, sve dok se ne postigne eutireoza, odnosno normalan nivo hormona štitne žlijezde.

stitnjaca i ishrana

Hrana

Iako ne postoji stroga dijeta koja bi se pripisivala oboljelima od hipotireoze, nužno je konzumirati što više povrća, voća, cjelovitih žitarica i zdravih masnoća, a kako bi se energija održala tokom cijelog dana, preporučuje se jesti više malih obroka. Ipak, trebalo bi izbjegavati gluten, soju, prženu hranu, šećer, kao i baš svu prerađenu i smrznutu hranu. Uvijek se prije uzimanja suplemenata konsultirajte s ljekarom.

Kretanje

S obzirom na to da hipotireoza utječe na nakupljanje kilograma, nužno je što se više kretati i vježbati. Vježba može znatno smanjiti nivo stresa, ali i podići nivo energije koja obično opada s hipotireozom. Dokazano je da su se žene koje su prakticirale jogu mnogo lakše nosile s drugim simptomima koje sa sobom nosi hipotireoza.

Masaža

Masaža je poznata kao učinkoviti načini smanjenja stresa pa bi bilo dobro uvrstiti je u svoj raspored. Ako niste u mogućnosti odlaziti na masaže u salone, zamolite partnera ili bilo koga od ukućana da vas masira barem nekoliko minuta dnevno.

Spavanje

Hipotireoza sama po sebi nosi cjelodnevnu iscrpljenost, pa ako ostajete budni do dugo u noć, svom tijelu ne činite nikakvu uslugu. Kako bi nivo energije bio koliko-toliko visok, nužno je imati ustaljen plan odlaska u krevet i odspavati barem sedam do devet sati. Ako patite od nesanice, što je jedan od već spomenutih simptoma hipotireoze, obavezno to recite svome ljekaru kako bi vam pomogao u rješavanju tog problema.

 

Facebook stranica

Najčitanije

Vidiportal intro

Slikom kroz BiH